„Odešel vynikající odborník uznávaný na celém světě, pro kterého byl pacient vždy na prvním místě,“ uvedla plzeňská fakultní nemocnice, pro kterou je úmrtí Vladislava Třešky velkou ztrátou.

Náhlé úmrtí odborníka lidmi hluboce otřáslo. „Byl to vynikající chirurg a člověk,“ shodují se v mnoha komentářích na sociálních sítích. Vždyť za více než dvě desetiletí, kdy stál v čele plzeňské chirurgické kliniky, se stala prestižním evropským pracovištěm.

Unikátní transplantace

Významným milníkem zde byla v roce 2002 transplantace ledviny od tak zvaného nebijícího dárce. „Od té doby jsme v Evropě mezi předními transplantačními centry, která využívají k transplantaci ledviny z těchto dárců,“ uvedl v lednovém rozhovoru pro plzeňské Radniční lisky Třeška.

Další významný počin přišel v roce 2009, kdy Třeškův tým poprvé využil kmenové buňky ke stimulaci růstu jater. „Játra samozřejmě dorůstají, ale musí jich po operaci zůstat určité procento. Pokud je menší, hrozí jejich selhání. Právě kmenovými buňkami játra stimulujeme. Rychleji pak regenerují a narůstají. Vedle lékařů z německého Regensburgu jsme s touto metodou přišli v Evropě první,“ vzpomílal lékař.

Plány přervala smrt

Třeška věděl už za studií na plzeňském gymnáziu, že se jeho další životní cesta spojí s medicínou. Vystudoval Lékařskou fakultu UK v Plzni, svoji profesní cestu spojil s chirurgií. Věnoval se cévní, transplantační či jaterní chirurgii, stál v čele největší chirurgické kliniky v republice, byl proděkanem plzeňské Lékařské fakulty UK.

Významný odborník měl mnoho plánů do budoucna. „Mladí členové našeho kolektivu nedávno byli v Miláně, kde je špičkové chirurgické pracoviště. Školili se tam v robotické chirurgii jater. Chceme robota využívat při operacích jater už od letošního března. Budeme první v České republice. Všechno je připraveno, nasmlouváno,“ plánoval Třeška. Smrt u něj ale nemilosrdně zasáhla...

VIDEO: Profesor Vladislav Třeška o dárcovství orgánů.

Video
Video se připravuje ...

Prof. MUDr. Vladislav Třeška, DrSc o dárcovství orgánů.