Největší a finančně nejnáročnější stavba, kterou kdy Plzeňský kraj realizoval, ulehčí dopravě v centru města. Právě dokončená druhá etapa, úsek Křimická – Karlovarská, má 3,5 kilometru a stála 2,2 miliardy korun.

Její součástí je 1,2 kilometru dlouhá estakáda přes záplavové území řeky Mže, čtyři mosty a tři biokoridory. Naváže na již fungující úsek, který v roce 2014 propojil Domažlickou ulici s Chebskou. „Umožní rychlejší spojení od dálnice D5 směrem na Karlovy Vary,“ doplnil výčet výhod obchvatu hejtman Rudolf Špoták.

Pěšky i na kole

Při slavnostním otevření v neděli od 12 do 14 hodin si budou moci lidé nově dokončený úsek projít, projet na kolech i kolečkových bruslích. Ve směru od Globusu bude zhruba po kilometru přichystaný i doprovodný program.  

Video
Video se připravuje ...

Západní okruh Plzně se otevře motoristům. Plzeňský kraj

„Chybět nebude ani stan s posezením, občerstvením a reprodukovanou hudbou,“ uvedla Barbora Hájková z magistrátu. Přichystané budou i různé aktivity pro děti, ukázky techniky městské i státní policie, zdravotníků či silničářů.

Nové trasy MHD

Západní úsek zasáhne i do veřejné dopravy. Od pondělí 27. února po něm začnou jezdit linky autobusů MHD.

Linka 24 nově pojede z Bolevce přes Košutku, Radčice, Křimice, Zadní Skvrňany na Borská pole. Trasa linky číslo 25 povede v úseku  Bolevec-Nemocnice Lochotín-Vinice-Radčice-Křimice-Zadní Skvrňany-Podnikatelská-Univerzita. Do dvou let se pak ještě dočká úpravy kruhový objezd u Makra na Borských polích.

 

Fotogalerie
12 fotografií