Vše začalo v létě roku 2015, kdy Nováček odjel na východní Ukrajinu, do oblasti ovládané Donbaskou a Luhanskou lidovou republikou. „Nechal se vyzbrojit ozbrojenými složkami těchto struktur a aktivně se zapojil do bojů s ukrajinskými jednotkami,“ řekl státní zástupce Martin Bílý.

Prý myl záchody a vařil

Nováček vinu odmítá. „Nikdy jsem nebojoval. Myl jsem záchody, vařil,“ tvrdil Nováček. Důkazem pro soud bylo ale video.

„Obžalovaný, vyzbrojený a v uniformě, na něm poskytuje rozhovor, že se účastnil bitev,“ uvedl soudce Tomáš Bouček. Krajský soud v Plzni poslal Nováčka na 20 let do vězení. Vrchní soud v Praze mu trest zmírnil na 6 let.

Neprokázalo se, že se tam přímo zúčastnil bojů. Místo za teroristický útok byl odsouzen jen z účasti na organizované zločinecké skupině. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání a šest let vězení mu potvrdil.

Prý netušil, že jde o povstalce

U Nejvyššího soudu Nováček v dovolání tvrdil, že jednal ve skutkovém omylu. Jeho advokát tvrdil, že Nováček jako právní laik nemohl tušit, že povstalecká území na východě Ukrajiny nejsou republikami s regulérní armádou a že se dopouští trestného činu účasti na organizované zločinecké skupině či terorismu. To ale Nejvyšší soud odmítl.

VIDEO: Češi zdraví z Ukrajiny. 

Video
Video se připravuje ...

Češi zdraví z Ukrajiny. Twitter

Fotogalerie
3 fotografie