Pro vitálního seniora to pokaždé znamená zdolat 62 schodů, klikou natáhnout hodiny, zkontrolovat, jestli ukazují správný čas, a opět sejít dolů. Poprvé vše absolvoval před více než půl stoletím.

„Tatínek byl kostelníkem a domluvil se tenkrát s pánem, který hodiny natahoval, že to po něm převezmu,“ vzpomínal Filipčík. Zpočátku chodil na věž denně, nyní je interval obden.

Kvalitní stará práce

Na hodiny Jan Filipčík nedá dopustit, i po 91 letech od vyrobení šlape fortelný strojek doslova jako hodinky. „Jsou přesné, seřídím je tak maximálně jednou za měsíc a také, když se mění čas,“ popsal.

Video
Video se připravuje ...

Kostelní hodiny v Černošíně na Tachovsku natahuje již 51 let Jan Filipčík. Záhy jej ale vystřídá automat. Romana Vébrová

Do nedávna natahoval i dvoje závaží, která odbíjí čtvrt a celou. „To teď za mě dělá automat,“ řekl Jan Filipčík. Za pár dnů už si ale od náročných výšlapů do věže odpočine. Starost o chod hodin totiž převezme elektronika.  

Mechanizmus zůstane

„Až bude vše doladěné, stroj se odstaví, zastaví se kyvadlo, mechanizmus se zakonzervuje se, přikryje se, aby se na něj neprášilo, a o vše se bude starat elektronika,“ popsal starosta Miroslav Plincelner.

Historický hodinový stroj ale zůstne na svém místě. „Kdyby se třeba v budoucnu někdo rozhodl, že se vrátí k retru, jen se přehodí táhla, a hodiny se budou zas manuálně natahovat a šlapat jako dřív,“ dodal starosta.

Fotogalerie
14 fotografií