„Na Domažlicku zasahujeme ve větším počtu na popadané stromy.  V Radonicích u Milavčí vítr poškodil či utrhl několik střech," potvrdil mluvčí hasičů Petr Poncar.

„Střecha, kterou vítr strhl z rodinného domu, způsobila škody ještě u dvou sousedních domů. Škody na obecním majetku budeme teprve zjišťovat, " uvedl starosta Milavčí Vojtěch Weber.

Bouře poničila i úrodu máku či ječmene, hasiči v lokalitě doklízeli na dvě desítky padlých stromů. Ty zastavily i dopravu na železnici mezi Domažlicemi a Blížejovem. Provoz na této trati z Plzně směrem do Mnichova se podařilo ještě dopoledne obnovit.

 

Na vině je downburst

Podle meteorologů se v lokalitě vyskytl nejspíše jev zvaný downburst. Jedná se o významný propad studeného vzduchu, který vytváří silný vítr. Ten dosahoval na Domažlicku v nárazech rychlosti kolem 65 kilometrů za hodinu. Padaly i kroupy.

„Bouře začala nabírat sílu po přechodu Šumavy a Českého lesa, kde nasála teplý vzduch,“ uvedla Simona Procházková z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Srážky byly ale vydatnější až na Rokycansku, kde během 10 minut napršelo 13 mm.

Víte, jaké bude počasí? Sledujete radar Blesku

VIDEO: Olešnicí se ve čtvrtek 16. června 2022 prohnalo mohutné krupobití.

Video
Video se připravuje ...

Olešnicí se ve čtvrtek 16. června 2022 prohnalo mohutné krupobití. Jaroslav Ševčík

Fotogalerie
20 fotografií