Pietní akt u památníku na Chodském náměstí sledovali všichni tři Američané. „Je vždycky krásné vracet se na místo, které milujete, protože my nezapomínáme,“ řekl Herman Geist (97). Kromě něj přihlíželi ještě George Thompson a Richard Piper a desítky synů, dcer a vnuků a příbuzných veteránů, kteří už nežijí. Děkovalo jim potleskem přes 150 lidí.

„Cesta z New Yorku byla dlouhá, museli jsme čekat na letištích, třeba v Curychu přes tři hodiny. Ale jsme hrozně rádi, že jsme tady a že jsme to zvládli. Letos je tady se mnou 15 členů mojí rodiny a všichni chtěli přijet,“ uvedl Geist, který dokázal i česky pozdravit »Dobrý den«.

Veterán se zúčastní všech oficiálních akcí v Plzni a okolí a v neděli dopoledne pojede v americkém džípu v Konvoji svobody (Convoy of Liberty). „Přijel jsem tehdy na džípu do Plzně, takže musím,“ dodal.

Obě hymny

Při americké hymně drželi všichni veteráni, jejich rodiny i příbuzní ruku na srdci, tři osvoboditelé pak i při české hymně. Z chodského náměstí přejeli do Husovy ulice k Památníku 16. obrněné divize a Památníku vojákům bojujícím na západní frontě.

„Dnes jsme vlastně odstartovali celé slavnosti,“ řekla městská radní Veronika Jilichová Nová (ODS). Doprovodný program začal už ve středu výstavou Thank you, boys! v centru U Branky, kam podle radní veteráni zcela neplánovaně dorazili. Kromě pěti veteránů přijely i rodiny těch, kteří už zemřeli. Hostů z USA a Belgie je kolem padesáti.

Jediná v Evropě

Plzeň je podle radní jediné město v Evropě, které každoročně organizuje tak velkolepé oslavy s účastí amerických veteránů, obdobné jsou jen na vyloďovacích plážích v Normandii.

Slavnosti očekávají opět desetitisíce návštěvníků z ČR i z ciziny, nabídnou dobové vojenské kempy a jízdu vojenské techniky s 250 vozy. Hlavní vzpomínkový akt bude v pátek 6. května od 16 hodin u památníku Díky, Ameriko! Velkou událostí je sobotní slavnostní večer na náměstí, nazvaný Thank you, boys! v režii Michala Cabana. Program slavností najdete ZDE

Fotogalerie
61 fotografií