„Jde o první zjištěné případy otravy dravců v letošním roce,“ řekla psovodka terénní psí jednotky České společnosti ornitologické (ČSO) Klára Hlubocká, která při hledání otrávených zvířat spolupracovala s policií.

Případy otrav volně žijících zvířat se objevují po celé zemi, západní Čechy a jižní Morava patří podle ČSO k nejproblematičtějším oblastem. Případem se zabývá také klatovská policie.

Velká muka

Káňata i lišky nalezené na Klatovsku podle Hlubocké ležely v poloze typické pro otravu – u ptáků široce roztažená křídla a zaťaté pařáty, u lišky otevřená tlama a natažené nohy i ocas.

„Na vině je zřejmě prudký jed karbofuran, který traviči používají nejčastěji. A to i přesto, že od roku 2008 je v EU zakázaný pro přílišnou jedovatost. Hned po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích. Při tom nemůže dýchat, roztahuje křídla a zatíná pařáty. Jedná se o mimořádně krutý způsob usmrcení,“ uvedla Hlubocká.

V lokalitě našla také kosterní pozůstatky krkavce plné mrtvého hmyzu, které rovněž ukazují na otravu. „Káňata i lišky uhynuly nedávno, krkavec zřejmě už loni, což ukazuje na skutečnost, že v lokalitě se pokládala otrávená návnada opakovaně,“ doplnila Hlubocká.

Jediná psí jednotka

Mrtvá zvířata se našla začátkem února mezi Horažďovicemi a Malým Borem. Je to oblast, kde byli už v minulosti otrávení dravci nalezeni. Právě před rokem našli ochránci přírody čtyři mrtvé orly mořské poblíž nedalekého Velkého Boru.

Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, ČSO zdokumentovala a předala policii 104 případů, jejichž oběťmi se stalo 488 zvířat.

„Ročně je to kolem 25 případů otrav, loni jich bylo o něco víc,“ řekla Hlubocká. Za trávení divoce žijících zvířat byl v ČR dosud odsouzen jeden člověk. Loni soud vyměřil rybníkáři z Klatovska podmíněný trest za otrávení orlů mořských a krkavců velkých u Mečichova na Strakonicku v roce 2019.

Případů je více

Reálný počet otrav je vyšší než zjištěné případy, uvedla ČSO. „Na celou republiku máme pouze jednu psovodku. Aby se podařilo dopadnout další traviče, je potřeba i pomoc veřejnosti. V případě nálezu podezřelých uhynulých ptáků může veřejnost pomoci ohlášením,“ řekl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. Lidé by měli svědčit, pokud mají informace o podobných případech.

Psovodka Hlubocká, jediná specialistka na vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí v ČR, v terénu pátrá po otrávených návnadách a jejich obětech se speciálně vycvičeným psem. Pes musí nález pouze označit, nijak se u něj nesmí zdržovat, aby mu nehrozilo otrávení vdechnutím jedovatých výparů.

VIDEO: Vedoucí záchranné stanice Jaroslav Sedláček o zranění orlice Elisabeth.

Video
Video se připravuje ...

Vedoucí záchranné stanice Jaroslav Sedláček o zranění orlice Elisabeth Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
3 fotografie