Jiřička, letošní mládě, lapala koncem září hmyz nad silnicí tak usilovně, že neuhnula jedoucímu autu. Se zraněným křídlem skončila na zemi. Auto odjelo, ale všímavá svědkyně zraněného ptáčka sebrala a dopravila ke zvířecím záchranářům.

Díky ní tak skončila jiřička v záchranné stanici. „U menších druhů ptáků zlomené křídlo srůstá přibližně dva týdny, další měsíc či dva si vyžádá rehabilitace a u ptáků, kteří s podzimem odlétají na zimoviště vzdálená tisíce kilometrů, se léčba protáhne třeba až na čtvrt roku,“ vysvětlil zvířecí záchranář Karel Makoň.

Cestu do teplých krajů by tak jiřička nezvládla, odchovat ji v zajetí je ale doslova řehole. „Živí se výhradně hmyzem. Tohle mládě ale začalo hned přijímat potravu z pinzety, pak i samo z misky,“ pochválil zvířecího pacienta Makoň.

Dva ptáci, stejné osudy

Osud jako přes kopírák potkal i mladou vlaštovku. Zlomené křídlo po kolizi s vozem ji vyautovalo z letu do daleké Afriky. Při vší smůle měl ale pták štěstí. Našla jej a do péče si vzala dvojice ochránců, Jana s Karlem.

„Zimují vlaštovku ve svém obývacím pokoji a čekají na jaro, až ji budou moci vypustit do přírody mezi ostatní. Mládě je velmi vitální, přijímá potravu a v léčbě dělá obrovské pokroky,“ popsal Makoň. Všichni věří, že oba malí opeřenci přečkají zimu u svých zachránců, a na jaře se přidají k hejnům, která se vrátí z Afriky.

Jiřička obecná

Jeden z našich nejznámějších zpěvných ptáků. Je menší než její příbuzná vlaštovka, má kratší ocas. Na rozdíl od vlaštovky má výrazně bílou spodní část zad mezi ocasem a křídly. Hmyzožravý ptáček kořist loví za letu.

Hnízdí na vnějších stranách budov, pod střechami, buduje polokulovitá hnízda s vletovým otvorem. Jaro a léto tráví u nás, zbytek roku na zimovištích v Africe.   

Vlaštovka obecná

Lidé ji často zaměňují za její příbuznou jiřičku či břehuli. Má dlouhá špičatá křídla a vidlicovitý ocas, rezavě hnědé čelo a krk, modročerný vršek těla, spodní část je bílá. Ve stájích či opuštěných budovách si staví miskovitá hnízda. Je hmyzožravá, loví za letu či hmyz sbírá z vodní hladiny, za letu i pije. Zimuje stejně jako jiřičky v daleké Africe.

VIDEO: Poštolčí rodina v Ostravě od snůšky vajec po první let mláďat.

Video
Video se připravuje ...

Gábina natáčela v Ostravě poštolčí rodinku od vajíček po první let mláďat Jana Gartnerová