Podle informací na německých zpravodajských webech pochází rodina holčičky z Berlína a na Čerchově byli na výletě s dcerou, synem a synovcem (6  a 9). Děti se při hře vzdálily od rodičů, ti poté zburcovali záchranné složky.

Oba chlapce se podařilo najít, holčička se ztratila. Nakonec přečkala v hustém a těžko přístupném lesním terénu dvě mrazivé noci!

Je podchlazená, ale žije!

V úterý odpoledne přišla konečně dobrá zpráva: Dívka žije! „Policie našla osmiletou dívku, která se v neděli ztratila na vrchu Čerchov. Bude předána do péče zdravotníků," uvedla policie na twitteru. "Mnohokrát děkuji za výbornou spolupráci Policii ČR. Mám velkou radost, že je holčička v pořádku!" uvedl na twitteru německý velvyslanec v Praze Andreas Künne.

Seděla a byla dezorientovaná

„Je zdravá, vypadá v dobré kondici,“ řekl starosta nedalekých Všerub Václav Bernard, který byl přítomen záchranářské akci. Dodal, že dítě našli dva až tři kilometry od vrchu Čerchov ve směru na Českou Kubici u České studánky.

„Sanitka ji odvezla na Folmavu (hraniční přechod), kde na ni čekají němečtí zdravotníci,“ dodal.

Podle policie Julinku našel hajný. „Byla to náhoda, seděla v trávě uprostřed lesa. Komunikovala a byla dezorientovaná. Jsem hrozně šťastný, že jsme ji našli. Byli jsme už zoufalí, nevěděli jsme, kde hledat,“ řekl servru novinky.cz hajný.

Na hraničním přechodu Folmava proběhla v úterý odpoledne improvizovaná tisková konference německých záchranných složek. „Byli jsme v úzkém kontaktu s rodinou, poskytovali jsme jim psychologickou pomoc. Jsme velmi rádi, že se mohou všichni znovu obejmout. Jak to dívka zvládla, zatím nevíme. Nebylo prvořadé ji hned vyzpovídat,“ mluvčí policie Horní Falcko Florian Beck.

Těžký terén

Pátrání pokračovalo i v úterý. V lokalitě, která se nachází zhruba dva kilometry od německých hranic, byly opět stovky policistů, hasičů, záchranářů, myslivců a mnoho dobrovolníků. Nově pomáhala také policejní jednotka z bavorských Alp, jejíž členové jsou speciálně vyškolení pro zásahy v horském terénu.

Lesy jsou tu hluboké, těžko přístupné, protkané jen úzkými cestičkami, mnohde leží spadlé stromy, větve. Jsou tu hluboké štoly a opuštěné bývalé budovy pohraniční stráže…

Pátrání komplikovalo i počasí. V noci bylo už pod nulou, mrholilo, po ránu byla mlha. Nad místem létal vrtulník s termovizí. I přes nepříznivé podomínky všichni doufali v dobrý konec a ten skutečně nastal. Malá holčička dokázala přežít v divočině Českého lesa tři studené a deštivé dny a dvě mrazivé noci!

Osudná hra

Pro rodinu desítky vypjatých hodin plných nejistoty tak skončily. Podporu našli i u psychologa. V pondělí odpoledne přijeli na místo, kde hráli dobrodružnou hru, a snažili se přesně označit místo, kde se Julinka ztratila. Kolem Malinové hory jsou ale rozsáhlé lesní porosty. Pátrání tak nebylo vůbec jednoduché.

Video
Video se připravuje ...

Policisté, hasiči a další složky pátrají na Domažlicku po pohřešované Julii (8) z Německa. Romana Vébrová

Do pátrací akce bylo zapojeno také několik hlídek bavorské zemské policie, dva bavorské policejní vrtulníky, speciální záchranářští psi na  plošné vyhledávání osob z Německa i Čech a okolo jednoho sta bavorských hasičů. Lidé se během tří dnů měnili.

„Do pátrací akce jsou momentálně nasazené všechny dostupné síly a prostředky i včetně letecké podpory a pátráme v okolí s maximálním nasazením,“ uvedla v neděli policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Na místo přijela také řada dobrovolníků z mnoha koutů republiky. Osud malého dítěte jim nebyl lhostejný. Domů tak mohou odjet s pocitem, že pátrání mělo šťastný konec.

Fotogalerie
35 fotografií