Tábor se nacházel na hranici obcí Letiny a Skašov. Prázdniny tu trávilo zhruba 80 dětí. Koronavirus se projevil u nezletilé dívky minulý čtvrtek, následně byl tábor uzavřen.

Pozitivní test na covid-19 mělo jedno z dětí, které se nakazilo od rodinného příslušníka. Všechny ostatní účastníky tábora poslali hygienici do karantény. „Testy na koronavirus u nich nákazu ale neprokázaly,“ řekl pověřený ředitel plzeňské krajské hygienické stanice Michal Bartoš.

Nakazilo se doma

Nakažené dítě nemělo příznaky nemoci. Hygienici jej takzvaně vytrasovali, když dostali z jiného kraje informace o pozitivním nálezu u jeho rodiče.

Vzhledem k tomu, že se koronavirus týkal jen jednoho účastníka tábora a ten byl ihned odvezen, nebylo podle Bartoše nutné přijímat žádná opatření v obci Letiny.

Vláda povolila letní dětské tábory od konce června za přísných hygienických opatření proti šíření koronaviru, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Tábory jsou povoleny maximálně pro 500 účastníků, u stanových táborů je limit 100 lidí. Děti by se zároveň neměly podle pokynů ministerstva potkávat ve větších skupinách.

Podle odhadů České rady dětí a mládeže se letos uskuteční asi o desetinu táborů méně než před rokem.

Fotogalerie
3 fotografie