Vše bude pojaté zábavnou a veřejnosti přístupnou formou. „Pokud se správně zvolí, začnou děti, aniž by si to uvědomovaly, řešit matematické, chemické nebo konstrukční úlohy. Věřím, že to je cesta, jak podpořit jejich zájem o svět kolem sebe a třeba i o studium technických a přírodovědných oborů,“ řekl rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček.

Nových expozic oproti letošnímu ročníku bude devět. Namátkou Matematika zábavně i prakticky, Exkurze do historie vývoje PC, Loďky a lodičky či Rozvíjení informatického myšlení je prima.

Expozice s novým vybavením

Další, od loňska známá stanoviště budou mít expozice s novými ukázkami a vybavením. Mezi vystavovateli bude Techmania, Centrum robotiky, Hvězdárna v Rokycanech a v Plzni, DEPO2015 či různé střední školy. Zapojí se i město Plzeň s Centrem robotiky.

„Centrum nabízí volnočasové vzdělávání dětem a studentům v oblasti robotiky, kybernetiky a přírodních věd. Návštěvníkům představí lego roboty, naučí je klíčovat se zeleným plátnem pro práci s videi i fotografiemi a zaměří se i na programování pro nejmenší,“ přiblížil primátor Martin Baxa.

Akce omezí dopravu

Expozice zaplní náměstí Republiky, tam jich bude 29, a tři na návštěvníky čekají před Západočeským muzeem. Omezená bude po oba dny doprava v centru. „Z důvodu zajištění bezpečnosti bude náměstí Republiky v obou dnech vždy od 9 do 17 hodin pro automobilovou dopravu uzavřeno, vjezd bude povolen pouze vozidlům MHD a IZS. Zároveň bude tam a v částech ulic Františkánská, Zbrojnická a Dřevěná platit zákaz parkování,“ uvedla mluvčí univerzity Šárka Stará.

Vstup do všech expozic je zdarma. Podrobné informace k programu najdete ZDE

VIDEO: Vizionářská výstava v Praze. Představili tu i 3D betonovou tiskárnu.

Video
Video se připravuje ...

Na Výstavišti se představily nejmodernější objevy. Velkou pozornost vzbudila první česká 3D betonová tiskárna. Jiří Marek