To, že starý dům vydá nebezpečné, a léta v něm skryté tajemství, nikdo nečekal. Na muže, který vyklízel půdu, vykoukl zpoza trámu zrezivělý předmět, který tam očividně neměl co dělat. Muž naštěstí neztratil duchapřítomnost a zavolal policii.

„Oznámil na tísňovou linku, že nalezl podezřelý předmět vypadající jak o minometná munice,“ řekla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Policisté oznamovateli vysvětlili, ať počká venku před domem a vyjeli na místo.

Do domu nikdo nesměl, dokud nepřijel pyrotechnik a neurčil, co je nebezpečně vyhlížející předmět zač. „Sdělil, že se jedná o ruský minometný granát. Převzal si jej k likvidaci,“ dodala Brožová. Bylo velkým štěstím, že nálezce s municí nijak nemanipuloval. Vystavil by se totiž velkému nebezpečí.

U takto nalezené munice totiž není zřejmé, v jakém stavu jsou iniciační mechanismy. „Některé mohou být vlivem času naprosto nefunkční, jiné se naopak stanou maximálně citlivými na vnější podněty,“ vysvětlila Brožová. U podezřelých nálezů je proto velmi důležité s nimi nemanipulovat a přivolat policii.

VIDEO: Takhle likvidovali v Plzni nevybuchlou bombu z II. světové války.