Prohledávala se oblast pod vrcholem Siebensteinkopf na německé straně, jen kousek od naší hranice. Do akce se zapojili i naši policisté spolu se záchranáři šumavské horské služby.

„Podle všech informací se v udané lokalitě ozývalo silné volání o pomoc. Německá horská služba ihned zorganizovala rozsáhlou pátrací akci. Nás a policisty pak požádali, abychom v součinnosti s nimi prohledali úbočí vrchu směrem k naší hranici,“ uvedl zasahující člen Horské služby Šumava Josef Tischler.

I přesto, že se jednalo o rozsáhlou akci, nikoho se nalézt nepodařilo. „Jen za německou horskou službu pátralo asi šedesát záchranářů, přítomna byla i bavorská policie, červený kříž a němečtí hasiči,“ popsal Tischler. Kolem půl šesté večer pak bylo pátrání přerušeno.

 „Přestože spolupráce českých i německých složek v terénu probíhala perfektně, vlastně vůbec nevíme, po kom jsme pátrali. Zdá se, že skutečně jediná informace, kterou všichni měli, byla ta o úpěnlivém volání o pomoc,“ dodal náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Podobná přeshraniční spolupráce probíhá na Šumavě vcelku často, jak v případě pátracích akcí, tak při záchraně zraněných z obtížného hraničního terénu.

VIDEO: Do záchrany zavaleného dřevorubce se zapojily dva vrtulníky.