Tři týdny se orel zotavoval v záchranné stanici v Plzni. Teď ho ochránci přírody vypustili zpět do volné přírody a dravec vše zvládl na jedničku, začal létat. „Udělali jsme to nedaleko obce Tisová u Modrého rybníka na Tachovsku. Tady je výskyt orlů zcela běžný a mají zde zejména teď po výlovech rybníků i dostatek přirozené potravy,“ řekl zvířecí záchranář Karel Makoň.

Utajená akce

Vypuštění orla záchranáři úzkostlivě tajili. „Do poslední chvíle nebylo jasné, zda orel bude moci vůbec létat. Na stanici jeho léčba probíhala v mimořádném režimu a sestavit optimální léčebný plán, a připravit tak velkého dravce zpět na návrat do volné přírody, je opravdu fuška,“ vysvětlil Makoň.

Pták absolvoval desítky vyšetření. „Naštěstí orel vše zvládl na jedničku,“ dodal Makoň. Orel totiž nádherně vystartoval ze země přímo na špičku smrku vzdáleného od místa vypuštění zhruba 450 metrů.

Orel dostal vysílačku

Orla teď ochránci sledují za pomoci vysílačky a to vždy po pěti minutách, kdy přístroj vyšle signál. „Teď máme úplně přesné zprávy, kde a kdy orel létal, zda kroužil či sbíral potravu, kde seděl a kde spí,“ vysvětlil záchranář. Z monitoringu se ochránci přírody dozvěděli, že orel svou první noc na svobodě strávil asi čtyři kilometry od místa vypuštění nedaleko obce Kočov.

Dravec v nesnázích

K orlovi mořskému, který po boji s jiným samcem o teritorium špatně létal, zavolali v říjnu lidé z Újezda u Chanovic na Klatovsku zvířecí záchranáře z Plzně. Ti pak dravce odchytili a snažili se odhalit, proč má problémy s létáním. Zjistili pak, že má neznámý předmět v žaludku.

Orel mořský

Je největší evropský orel a největší dravec, který se vyskytuje v Česku. Obývá prostředí v blízkosti vod na rozsáhlém území Asie a Evropy. Délka jeho těla dosahuje až 92 cm a v rozpětí křídel měří i 240 cm. Hmotnost u samce je 4 kg a 7 kg. Živí se hlavně mršinami a rybami.

VIDEO: Brněnská zoo zachraňuje orly.