„Projednávaný skutek není trestným činem, ale mohl být posouzen jako kázeňský přestupek,“ uvedla samosoudkyně Lucie Bočková s tím, že soud postupuje incident k projednání a rozhodnutí krajskému policejnímu řediteli. Státní zástupce se může proti usnesení odvolat do tří dnů, ponechal si lhůtu na rozmyšlenou.

Obžaloba kladla Vladimíru S. za vinu, že řidiče škodovky fyzicky napadl. „Na začátku se slovně ani služebním průkazem neprokázal jako policista. Řidiče označil slovy ku*va, ty ku*do, a ptal se jej, na koho blikal. Když řidič ihned nereagoval na výzvu k vystoupení z vozidla, fyzicky jej napadl. Udeřil jej a vyrazil mu mobil z ruky, když telefonoval. Chytil ho do kravaty a snažil se ho vytáhnout z vozu,řekl státní zástupce Jiří Richtr.

 „Neudeřil jsem ho, nechytil jsem ho do kravaty. Ano, řekl jsem mu sprostá slova, to jsem neměl, uznávám,“ řekl policista Vladimír S.. „Vystoupil jsem z auta a v ruce držel zbraň. Tu jsem vytáhl z ledvinky u pasu. To mohu učinit tehdy, když mám obavu o svůj život. On ujížděl, takže ta obava u mě byla. Než jsem došel k autu, zbraň jsem schoval,“ dodal Vladimír S.

Ve prospěch svého podřízeného svědčil i Josef N. Uvedl, že na ně řidič superbu najížděl. „Měli jsme podezření, že je pod vlivem drog. Přejel z levého do pravého jízdného pruhu před naše auto. Cítili jsme se ohroženi. Spustili jsme výstražné zařízení a rozhodli jsme se ho zastavit,“ vypovídal šéf zásahovky.

Kolega mu ukazoval z okénka spolujezdce policejní průkaz. Musel vědět, že jsme policisté, kromě průkazu také na autě blikal nápis stop a policie. Zajel jsem před něj, abych ho zastavil, a můj kolega vystoupil z našeho vozu a šel k superbu. Ano, slyšel jsem sprostá slova, ale do fyzického kontaktu s řidičem se kolega nedostal, “ popisoval Josef N.

Řidič superbu popsal celou situaci poněkud odlišně. „Nevěřil jsem, že jsou to policisté. Byl to černý mercedes se zatmavenými skly, oni byli celí v černém, měli tmavé brýle a byli potetovaní. On (Vladimír S.) mě vzal do kravaty a pokusil se mě vytáhnout ven,“ popisoval napadený řidič Josef V.

Jednání policisty může být podle soudu kázeňským prohřeškem. „Vědomě porušil právo Josefa V. na nedotknutelnost osoby,“ uvedla k jednání policisty Vladimíra S. soudkyně. Státní zástupce požadoval pro obžalovaného 12 měsíců s podmíněným odkladem na dobu dvou let. Verdikt není pravomocný.

VIDEO: Policista Vladimír S.u Okresního soudu Plzeň - město.

VIDEO: Incident z loňského září, kvůli kterému stanul policista Vladimír S. před soudem.