Víkendové oslavy budou vrcholem celoročního programu, kterým město prostřednictvím projektu Plzeň 2018 s podtitulem Kde domov můj upozorňuje na 100. výročí založení republiky. Projekt společně připravily město Plzeň a Plzeňský kraj, zapojí se i jedno z partnerských měst, slovenská Žilina,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Jedno z tradičních center slavnostního dění, náměstí T. G. Masaryka, ožije už 28. října dopoledne. „Stane se místem hudebně duchovního zastavení s modlitbou díků a proseb za naši vlast. V podvečer se zde pak bude tradičně konat vzpomínkové setkání u Masarykova památníku,“ řekl náměstek primátora Martin Baxa.

Pak se vydá od pomníku na náměstí Republiky do centra města lampionový průvod. Bude následovat společný zpěv hymny a ohňostroj v národních barvách.

Libuše, swing i Fidlovačka

K oslavám se připojí v neděli i Divadlo J. K. Tyla slavnostním představením jedné z nejvýznamnějších českých oper, Smetanovy Libuše.

Den předtím, 27. října, zazní v autobusové hale kreativní zóny DEPO2015 na koncertu Děkuji, bylo to krásné! melodie 30. a 40. let minulého století v podání ansámblu Blue Star v exkluzivním propojení s Plzeňskou filharmonií.

Na pouhé dva víkendové dny vyndají v Plzni z trezoru národní poklad. Tím je rukopis hry J. K. Tyla Fidlovačka. V ní je také píseň Kde domov můj, která se stala českou hymnou. Lidé rukopis uvidí během posledního říjnového víkendu v v mázhausu budovy plzeňské radnice na náměstí Republiky.

Připravené jsou i sportovní aktivity, například volné bruslení v tréninkové hale zimního stadionu, dopolední plavání v bazénu na Slovanech a Lochotíně, či turistický pochodu na rozhlednu Chlum. Speciální program nabídne i středisko Krašovská Aktivity Centrum.

Seskočí i parašutisté

Pro rodiny s dětmi je připravena soutěž, která účastníky seznámí se stoletou historií republiky i města. Do programu se zapojí komentovanými prohlídkami hrad Radyně a rotunda svatého Petra a Pavla ve Starém Plzenci. Akce se chystá i na letišti v Líních, které bude kromě prohlídky hangáru spolku Classic Trainers lákat na seskoky parašutistů se současnými i historickými padáky.

Kompletní program Plzeňských oslav vzniku republiky je k dispozici ZDE   Rezervaci a prodej vstupenek s omezeným počtem maximálně pro pět osob na jedno vybrané místo najdete ZDE

VIDEO: Jak Hrad oslaví 100 let vzniku ČSR.