Jde o první takovýto tragický případ ve zdejší sauně, která stojí na břehu přírodního koupaliště. „V pátek deset minut před půl desátou večer jsme na lince tísňového volání přijali oznámení, že v obci Rokycansku skočil muž na zamrzlý rybník a pod jeho vahou se s ním led prolomil,“ řekla policejní mluvčí Hana Krofftová. Podle informací Blesk.cz skočil otužilec do rybníka šipku, takže led prolomil záměrně. Ven už se ale nedostal.

Na místo tragédie vyjeli policisté, hasiči a záchranáři. Potápeč muže z rybníka vytáhl a záchranáři se pustili do boje o mužův život. „Za kontinuální resuscitace ho vrtulník převezl na emergency Fakultní nemocnice v Plzni,“ řekl mluvčí záchranky Martin Brejcha.

Jak je možné, že člověk může přežít pod ledem ve studené vodě několik desítek minut? „Pokud má náhlou zástavu oběhu způsobenou podchlazením, resuscituje se až do ohřátí na normální tělesnou teplotu. Mozek je totiž tím ochlazením částečně chráněný a na záchranu v podobném případě jsou speciální postupy. Jsou popisovány úspěšné záchranné akce třeba i po dvou hodinách,“ uvedl náměstek ředitele krajské záchranky Robin Šín.

Vánoční zázrak se ale v Medovém Újezdu u muže nekonal. I přes veškerou snahu záchranářů a lékařů zemřel.

Fotogalerie
3 fotografie