Je jednodušší verzí komplexního chytrého hasičského obleku smartPRO, který zvítězil v konkurenci 54 účastníků evropského tendru Smart@Fire před rokem v Bruselu. Má velkou šanci uspět v chystaných výběrových řízeních měst v Belgii, Francii, Německu a Velké Británii.

Systém smartPRO2 má pět základních funkcí. Měří teplotu na povrchu i uvnitř oděvu a při překročení limitů upozorní hasiče LED ukazatelem na rukávu a hrudi. Je vybaven aktivním osvětlením, které si může hasič sám ovládat i při zásahu tlačítkem na oděvu.

LED světla slouží jak k tomu, aby byl hasič vidět, tak aby si osvětloval své nejbližší okolí. Osvětlení může pracovat v režimu stálého svícení, blikání nebo výstražného stroboskopického blikání.

Zásahový oblek smartPRO2 je opatřen také záchrannou funkcí nazvanou emergency strop. Díky ní může hasič vyslat signál, že je v nebezpečí, a jednoduchým způsobem si přivolá pomoc.

„Je to nově navržený systém. Vlastně je to pro hasiče něco jako záchranná brzda. V případě nouze strhne pásek na límci, oblek začne červeně blikat a z připojeného mobilního telefonu se odešle HELP SMS zpráva a aktuální GPS souřadnice až na tři předvolená telefonní čísla,“ uvedl Petr Kašpar z Regionálního inovačního centra elektrotechniky (RICE).

Oblek je bezdrátově spojen s chytrým telefonem, kam se prostřednictvím aplikace smartPRO přenášejí měřené údaje. Jedním z nich je záznam trasy hasiče. „Trasování je praktické zejména při venkovních zásazích. Systém zaznamenává dobu trvání zásahu i vzdálenost, kterou hasič urazí. Trasa se i s naměřenými teplotami ukládá a vykresluje do mapy v aplikaci,“ popsal Jiří Koželuh ze společnosti Vochoc.

Všechna naměřená data se nejen zobrazují a zpracovávají v aplikaci s přehlednou grafikou a ukládají se do takzvaného blackBOXu, tedy černé skříňky, která funguje i v případě, kdy dojde k přerušení signálu mezi oblekem a mobilním telefonem. Data se pak dají kdykoliv stáhnout a analyzovat.

Hasičský oděv s bezpečnostním systémem smartPRO2 už firma Vochoc představila na německých veletrzích v Drážďanech a v Düsseldorfu. Oděv chce firma začít prodávat už příští rok.

VIDEO: Děsivé záběry požáru ve Vinoři:

Fotogalerie
7 fotografií