Vše odstartuje 19. ledna ples města, který se v prostorách Měšťanské besedy ponese v duchu první republiky. V průběhu roku se pak budou ve stejném duchu střídat výstavy, festivaly, koncerty a další akce, například březnový festivalu světla Blik Blik nebo červnový tradiční Historický víkend.

Chystá se i představení opery Prodaná nevěsta přímo na náměstí Republiky pod širým nebem. Opera bude 7. září uvedena ve verzi z roku 1870, s respektem k tradici a klasicky, i když za využití těch nejmodernějších technologií.

Z cyklu výstav v muzeích a galeriích to bude například výstava Sto let republiky očima pěti generací, Svéráz aneb Hledání národního stylu, My usyčíme hada – Rok 1968 a umění v Československu, či výstavy ke stému výročí narození herce Miroslava Horníčka a fotografa Viléma Heckela.

V říjnu pak vše vyvrcholí třídenními oslavami. Na vzpomínkový akt u Památníku T. G. Masaryka naváže průvod světel centrem města se speciálními lampiony v barvách trikolory.

K průvodu se pěšky i v dobových dopravních prostředcích připojí historické postavy, které byly v Plzni v časech první republiky výraznými osobnostmi. V prostorách radnice bude vystavený originál hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka s textem české hymny, který patří mezi naše archivní kulturní památky.

„Program jsme připravili tak, aby si všechny věkové skupiny připomněly, že 28. říjen je největším státním svátkem a neměl by nikdy zevšednět. Troufám si říci, že svým rozsahem i počtem zapojených subjektů bude tento náš projekt patřit k největším v republice, jimiž si příští rok města a obce tak významné výročí připomenou,“ uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD).

Na projektu úzce spolupracuje město Plzeň a Plzeňský kraj. „Pro obyvatele kraje, ale i pro návštěvníky tak mohl vzniknout velký projekt na oslavy ‚osmičkových‘ roků. Oslavy se tak nebudou koncentrovat jen v samotné Plzni, ale rozšířeny budou do celého kraje,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).

Fotogalerie
6 fotografií