Zároveň bude zapečetěna i truhla, do níž lidé ještě stále mohou uložit své vzkazy budoucím generacím. „Truhlu během slavnostního zakončení oslav zapečetí písničkář Jaromír Nohavica,“ řekl primátor Tomáš Macura. Truhla by měla být znovu otevřena za 50 let.

Akce Přejeme ti, Ostravo! začne v 15 hodin a její součástí bude i rozsvícení vánoční výzdoby a kulturní program. Oslavy skončí v den, který je uveden v testamentu biskupa Bruna ze Schauenburku z roku 1267 právě v souvislosti se zmínkou o osadě jménem Ostrava.

„Jsem fakt rád, že z oslav 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě byl vlastně celoroční program různých akcí. Celá řada věcí se podařila a celé to vyvrcholí 29. listopadu, což je datum, které je i na onom testamentu,“ uvedl primátor.

Pro děti bude během závěru oslav připravena na náměstí i Ježíškova pošta, kde mohou odevzdat svá vánoční přání, v jednom ze stánků pak bude pečetěn ruční papír s upomínkovou pečetí k 750. výročí města.

„Na pódiu vystoupí s pásmem lidových vánočních tanců soubor Hlubinka, sváteční aranžmá středověkých písní nabídne Calata a se swingovými vánočními melodiemi a koledami se představí Silesian Brass Quintet se Simonou Mrázovou,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Program završí šestnáctiminutový ohňostroj. Jeho součástí bude také světelný nápis »750«. Na závěr ohňostroje bude rozsvícena vánoční výzdoba radnice a náměstí.

VIDEO: Ostrava – Slavia: Jaromír Nohavica zazpíval českou hymnu.

Video
Video se připravuje ...

Ostrava – Slavia: Sláva na Baníku. Místní modla Jaromír Nohavica zazpíval českou hymnu iSport TV