Senioři nejprve zalarmovali policii, ta pak zvířecí záchranáře. „Volali mi ze služebny v Nýřanech, že mají nahlášený nález nehybné ještěrky na chodníku u vchodu do domova pro seniory v Sulkově,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň.

Když záchranář zavolal oznamovatelce, dozvěděl se, že jí o exotickém zvířeti řekla její sestra, která v domově žije. „Paní doslova říkala, že to tam asi někdo vypustil nebo to někomu uteklo, skáče to tam ze stromu na strom, podařilo se jim to chytit a zavřít do krabičky,“ popsal telefonát Makoň.

Pak v domově někdo usoudil, že je to nějaký vodní druh. „Tak to zvíře dali do vody, ale ono se to otočilo břichem nahoru, tak to zase vyndali, protože hadi a plazi přece potřebují teplo,“ vyprávěl Makoň.

Po několika minutách se mu konečně podařilo získat číslo na nálezce ze Sulkova. „Ještěrka je už zase ve vodě, protože je to vlastně vodní druh, vypadá to jako dráček, určitě přijeďte,“ dozvěděl se z telefonátu Makoň.

Na místě ho čekalo pořádné překvapení. Zachránkyně exotické ještěrky mu přinesly plastovou dózičku vystlanou hadříkem a v ní malého jesetera.

Vzápětí se podařilo přijít záhadě na kloub. „Ona záhadná létající ještěrka byl jeseter ze sousedova jezírka. Nejspíše ho chytla a přinesla ke vchodu do domu  kočka,“ vysvětlil Makoň.

Fotogalerie
4 fotografie