Důkazy, že chtěl vraždit, nebyly. „Při dokazování nebyl prokázán úmysl obžalovaného, že chtěl poškozeného zabít,“ řekla soudkyně Ivana Růžíčková. Také bodnořezné rány zraněného nebyly nijak hluboké a neukazovaly na to, že ruka Mária Š. chtěla vést smrtící úder. Oldřich C. byl navíc v nemocnici jen tři dny. Svědkové krvavého dramatu také neslyšeli, že by při útoku Mário Š. pronesl, že Oldřicha C. zabije.

Za incident tak ze všeho nejvíce může patrně alkohol. Mário Š. přišel v dubnu do Ring baru ve městské čtvrti Slovany už opilý. Tady se pohádal s Oldřichem C., z baru ho tak vyhodili. „Na ubytovnu, kde bydlel, si došel pro nůž s čepelí dlouhou 15 cm, vrátil se a několikrát bodl Oldřicha C. Rány směřovaly na hrudník a břicho, kde jsou životně důležité orgány, a také na tříslo a do stehna,“ řekla státní zástupkyně Věra Brázdová.

Měl skoro tři promile

„Myslel jsem si, že mě Oldřich S. praštil pěstí do hlavy. Bolelo mi ucho. Až později jsem se ze spisu dozvěděl, že mi dal tzv. hlavičku. Když mi pak vyhodili z baru, šel jsem na ubytovnu. Vypil jsem pivo. Ale měl jsem žízeň, tak jsem se do lokálu vrátil. Hned u baru jsem si objednal pivo. Moc si toho nepamatuji. Vybavuje se mi to, že jsem ho jednou bodl do levé části břicha. Že bych ho opakovaně bodal, to si nepamatuji,“ prohlásil u soudu Mário Š.

Až do příjezdu policie ho zadrželi štamgasti v lokálu. Po útoku mu policisté naměřili 2,9 promile alkoholu v dechu. Pobodaného Oldřicha C. odvezla sanitka záchranky do nemocnice, kde si pobyl tři dni.

Nahrávka se stala hitem

„Sprostě nadával servírce. Mně polil bundu pivem a také rozbil v lokálu sklenici. To se nám nelíbilo. Tak jsme ho vyhodili. Měl jsem asi pět ran nožem v těle. Byl jsem tři dni v nemocnici. Už jsem na tom dobře. Nemám žádné následky, už jsem se s tím srovnal,“ řekl pobodaný Oldřich C.

Pokus vraždy natočila bezpečnostní kamera. Ještě před tím, než záznam policisté zabavili, si ho v lokálu pro zábavu pouštěli. „Udělali si z toho senzaci,“ uvedla ve výpovědi servírka. Ta také volala na tísňovou linku záchranky o pomoc.

Mário Š. se také musí podrobit ústavní protialkoholní léčbě, musí zaplatit zdravotní pojišťovně za léčbu Oldřicha C. 18 640 Kč a nůž, kterým útočil, propadá státu. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i Mário Š. si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Fotogalerie
4 fotografie