Na případu pracovala více než stovka policistů celý rok. Loni na podzim získali kriminalisté informaci, že na jižním Plzeňsku rostou pěstírny konopí. Do některých objektů totiž směřovaly dodávky speciálního vybavení pro pěstování marihuany.Policisté je začali sledovat a záhy bylo jasné, že pěstování a následná distribuce marihuany směřuje z jihu i do Plzně. Když shromáždili dostatek důkazů, rozjela se koncem října akce Bolsa.

V policejní síti uvízlo 14 podezřelých, domovní prohlídky se uskutečnily v 21 objektech. „Celkem byly odhaleny čtyři aktivní pěstírny, dvě v Plzni, jedna v Merklíně a jedna v obci Štěnovice,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Fialová.

Další tři travní doupata byla sice neaktivní, ale připravená se během chvíle změnit v plnohodnotné pěstírny. „Podařilo se zajistit celkem 953 kusů rostlin konopí od sazenic až po vzrostlé rostliny, dále 3 až 4 kilogramy sušiny a stovky tisíc korun,“ vypočetla Fialová s tím, že komponenty potřebné pro pěstování konopí naplnily pět nákladních vozidel.

Policisté obvinili celkem šest lidí. Tři muži (28, 32, 40) a jedna žena (25) jsou stíháni na svobodě, další dva muži (oba 30) skončili ve vazbě. „Pro přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami, kdy čin spáchali ve formě spolupachatelství a ve značném rozsahu,“ vysvětlila Fialová. Za to jim hrozí až deset let za mřížemi.

Fotogalerie
8 fotografií