Vše začalo na čerpací stanici MOL na dálnici u Žebráku ve středních Čechách. U stojanu zastavil mladík s vozem Opel Corsa. „Natankoval za 1260 Kč, nezaplatil, skočil do auta a ujel,“ řekla jedna z čerpadlářek. Ty zalarmovaly policii a ta ho začala pronásledovat.

„Natankoval jsem benzin a obsluze čerpací stanice jsem podal platební kartu. Žena mi řekla, že na ní nejsou peníze. Volal jsem otci, ale nezvedl to. Tak jsem sedl do auta a jel dál,“ vyprávěl u soudu Christopher L.

Po několika kilometrech jízdy uviděl za sebou civilní auto s blikajícími modrými majáky, v kterém seděli policisté. „Signalizovali mi, abych zastavil. Bál jsem se a jel jsem dál. Také jsem jim pak bránil v tom, aby mě předjeli,“ říkal Christopher L.

Honička se pořádně vyostřila za tunelem Valík u Plzně. Strážci zákona se pokusili mladíka zastavit za pomoci zátarasu. Jenže marně, a dokonce se i střílelo. „Vytvořili jsme na dálnici překážku z kolony stojících nákladních aut a služebního vozu. Tím se zúžil průjezd odstavným pruhem a řidiče jsme vyzvali k zastavení,“ řekl policejní mluvčí Jan Koželuh. To ale nestačilo.

„Chtěl jsem projet odstavným pruhem, stejně jako před tím v tunelu Valík. Byl tam policista a ukazoval mi, abych zastavil. Já jel dál a zaregistroval jsem, že vystřelil do vzduchu,“ popisoval Christopher L.

Honička tak neskončila. „Viděl jsem, jak se ke mně řítí. Stačil jsem jen zvednout ruku, aby zastavil. Jenže to neudělal a já jen stěží uskočil. Vytáhl jsem pistoli a střelil do vzduchu. Trefit pneumatiku jsem se nepokoušel, byla tam další auta a nemohl jsem střílet a neměl jsem jistotu, že bych je neohrozil,“ uvedl Petr Kureš z dálniční policie ve Svojkovicích u Rokycan.

Klec spadla o 30 km dál u Stříbra na Tachovsku, kde prchajícího mladíka zastavil druhý zátaras. „Policisté postavili kamion přes celou šíři dálnice,“ upřesnil Koželuh. Christopher L. není žádné neviňátko. Policisté v Německu ho dobře znají jako protřelého kriminálníka. Za svůj krátký život ho už 22krát vyšetřovali kvůli krádežím, podvodům a ublížení na zdraví.

„Nešlo u něho o žádnou klukovinu. Ani v jeho domovské zemi by takové chování nebylo omluvitelné. Základem pro uložení nepodmíněného trestu byla vysoká nebezpečnost jeho jednání, která spočívala v riskantní jízdě za plného provozu na dálnici,“ zdůvodnila přísný trest předsedkyně senátu Simona Kuboušková.

Christopheru L. nepomohl ani jeho otec, který do Česka k soudu přijel a nabízel synovo propuštění z vazby kauci ve výši 100 tisíc korun. „Kluk má psychické problémy a odmítá pomoc. Chci mu najít práci a pozitivně na něj působit,“ uvedl otec Christophera L. Kauci ale soudkyně zamítla. Christopher L. se před dvěma měsíci pokusil ve vazbě o sebevraždu. Proti trestu uloženému za obecné ohrožení a násilí proti úřední osobě se na místě odvolal. Rozsudek tak není pravomocný.

Fotogalerie
4 fotografie