Předchůdcem sousedských setkávání byl Den Meliny Mercouri, který se v Plzni poprvé uskutečnil před sedmi lety, tedy v roce kandidatury Plzně na Evropské hlavní město kultury 2015. Tehdy se akce konaly jen v centru, ale to postupně přestávalo vysokému zájmu lidí vyhovovat. Dění se tak v dalších letech rozšířilo prakticky do všech městských obvodů.

Sousedská setkávání budou po celou sobotu zpestřovat volně přístupné programy deseti komunitních center, společné večeře domluvených sousedů se pak uskuteční u šesti desítek hostitelů po celém městě. „Předpokládáme, že se na nich sejdou dvě tisícovky lidí,“ uvedla koordinátorka akce Soňa Rychlíková.

Letošní rok přináší i některé atraktivní novinky. „Hostitelé, kteří se zaregistrovali a pozvali si své sousedy a přátele na večeři, si mohli ke společné zábavě vybrat z vystoupení několika kapel, které v létě zavítají na festival Živá ulice,“ řekla Rychlíková.

Objednat si nově k sobě domů mohli i některého z kuchařů plzeňských restaurací. „Ti jim z přinesených surovin připraví vybranou specialitu a ještě nechají něco ochutnávek pro sousedskou společnost,“ vypočetla Rychlíková s tím, že pro všechny registrované hostitele je program zdarma.

Neděli jsou pak vyhrazené komentované procházky zajímavými kouty Plzně. „Tras je celkem pět a kromě jedné, a to polesím Zábělé, jsou všechny vhodné i pro rodiče s kočárky,“ dodala Rychlíková. Vstupenka na procházky stojí 70 korun a je možné si jí zakoupit přes internet. Sobotní program je zdarma. Přesný program akce je ZDE

VIDEO: Podívejte se na návod, jak si s přáteli správně ugrilovat dobroty.

Video
Video se připravuje ...

Grilování Petr Soukup, Eva Fraňková