Šťastnými rodiči malé velbloudí slečny je samice Goldie (23) a samec Mulisák (15). „Goldie k nám přišla v roce 1994 a je to již zasloužilá matka. Poslední čtyři mláďata měla každým druhým rokem,“ popsal mluvčí zoo Martin Vobruba.

Velbloudí otec Mulisák přišel do Plzně ze zoo v Brně, kde se i narodil. Od samic je oddělený, stádo se spojuje jen v době páření. „Stal se zde otcem desítky mláďat, poslední je právě dnes křtěná Anissa, což v mongolštině znamená statečná,“ vysvětlil Vobruba.

Podle ošetřovatele Martina Badaly ale mladá velbloudice příliš statečnosti zatím neprojevuje. „Malá je asi páté mládě velblouda, které jsem tu zažil. Na rozdíl od svých předchůdců ale není vůbec kontaktní, ani k nám nepřijde. Všechna mláďata před ní byla zvědavá až drzá, ale ona ne, ona se bojí,“ uvedl Badala.

Velbloudi dvouhrbí, nazývaní také drabaři, jsou v plzeňské zoo umístěni v asijské expozici, sousedí zde s turkmenskými osly a gazelami. V přírodě tento kriticky ohrožený savec obývá stepi a polopouště Číny a Mongolska.

Drabaři se dokážou vyrovnat s velkými teplotními rozdíly, snášejí jak mrazy, tak velká horka. Umějí též přečkat dlouhé období bez přísunu vody. Tu jsou schopni zadržovat ve výstelce žaludku, nikoli v hrbech, jak se občas lidé mylně domnívají. Živí se rostlinnou stravou a jako jediní savci jsou schopni pít i slanou vodu.

Fotogalerie
11 fotografií