Smečky dingů byly ještě před 40 lety prakticky v každé zoo, chovaly je i různé zoo koutky. Jenže pak se dingové začali vytrácet a dnes už zbyli jen v Plzni. „Nevíme přesně, čím to je. Možná že dingo není tak atraktivní jako jiné exotické šelmy, je u nich také vysoké procento příbuzenské plemenitby,“ řekl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Dingové před pár lety nebyli ani v Plzni. Vrátili se sem v rámci akce Australské léto v roce 2013. „Přivezli jsme sem jednoho psa a dvě feny z Berlína. Hned další rok měli mláďata. Mladí a jedna z fen odjeli a nám zbyl tento chovný pár, pojmenovali jsme je Mel a Kylie,“ uvedl mluvčí.

Ti teď přivedli na svět mládě, o kterém si ošetřovatelé myslí, že je to holčička. „Stoprocentní jistotu budeme mít až po veterinární prohlídce spojené s očkováním, ale vše nasvědčuje tomu, že tady máme fenečku,“ popsal mluvčí.

Psi dingo vypadají velmi přátelsky, ale zdání klame. „V žádném případě je nemůžeme považovat za domácí mazlíčky. V jejich domovině v Austrálii byli původně poloochočení, ale pak zdivočeli a tak je tomu dodnes,“ dodal mluvčí zoo s tím, že domácí chov dinga opravdu doporučit nemůže.

Fotogalerie
12 fotografií