Ta je se 102,6 m nejvyšší kostelní věží v Česku a k ochozu ve výšce 60 m vede 301 schodů. Nejlepší hasiči to zvládli pod jednu minutu. Normální člověk stoupá nahoru 5 až 10 minut. Ještě před tím, než běželi na věž, museli 80krát udeřit kladivem do hammerboxu, překonat 3 metry vysokou bariéru, táhnout 80 kg těžkou figurínu, vylézt do výšky 6 metrů a vytáhnout sem hadici.

Hasič z Domažlic Pavel Kouřík (24) všechno zvládl za 4 minuty a 34 sekund a skončil na druhém místě. Jen o čtyři vteřiny ho předstihl Petr Moleš (33) z Vyškova na Brněnsku. „Trénuji 5krát v týdnu. Ráno uběhnu deset kilometrů. Pak si na chvíli odpočinu, a když mám náladu, tak stejně dlouhou trasu běžím i odpoledne. Občas trénuji i tak, že běhám po schodech v silu v Domažlicích. Většinou ale běhám do kopce. Těch mám v okolí svého bydliště v obci Díly několik a můžu si vybírat,“ směje se Kouřík.

„Zkoušel jsem trénovat i na schodech v paneláku. Říkal jsem si, budeš běhat do 5. patra a zpět. Ale to by se nájemníkům v domě moc nelíbilo, tak jsem to zavrhl,“ dodává Kouřík. Jako profesionální hasič slouží tři roky a za tu dobu už si vybojoval i místo v reprezentačním týmu českých hasičů.

A jak se v Plzni při závodě cítil? „Máknul jsem si v disciplínách, které jsem musel splnit před během na věž. Dostat se nahoru pak už byla pro mě hračka. Zvládl bych vyběhnout ještě výš,“ směje se Kouřík. Na věž běhá běžně za 53 sekund.

Hasičská soutěž v Plzni – Nejtvrdší hasič přežívá:

Fotogalerie
22 fotografií