„Plzeň za 36 korun? To je snad nejlevnější v Česku, ne? Kdo by si za ní nezajel. Klidně taxíkem, vyplatí se tam i zpátky,“ smějí se štamgasti z restaurace V Zátiší v Horní Lhotě u Ostravy. Libor (50), Dalibor (45) a Petr (40) se na pivo za nečekanou cenu sjeli z okolních vsí Vřesina či Kyjovice.

„Je to spontánní reakce mého manžela na zvyšování DPH, namísto zdražení na 60 korun jdeme proti proudu. Zprvu se někteří lidé tvářili nedůvěřivě, zda pivo není prošlé, jestli to nemáme z Číny a podobné nesmysly,“ usmála se majitelka Lucie Volková (45).

Drtivá většina restaurací na Ostravsku zdražovala plzeňské pivo o dvě až pět korun. Cena se pohybuje v rozmezí zhruba od 45 do 80 korun.

Netratí na tom

Podle Volkové cena piva za „nákupku“ podnik nezruinuje. „My jsme vlastně neměli co ztratit. Jsme v lokalitě mimo město, kde ta cena už byla pro lidi náročná. Na pivu nejsme závislí, jsme především restaurace, ne pivnice, máme i další služby. Můžeme na tom jen získat,“ dodala.

V Zátiší jsou rádi, když se jim podaří vytočit 50 piv za večer. „Slýcháme posměšky typu: »Vždyť to vypijeme ve dvou za hodinu«, ale my si nehrajeme na bůhvíco. Jsme rádi za každého člověka, který k nám na pivo přijde,“ řekla barmanka Veronika Šliwová (19) s tím, že ceny piva se v létě nezmění.

Suchý únor? U nás ne!

Tradiční únorovou abstinenci hodlají „zrušit“ v restauraci a minipivovaru Aero v Ostravě-Hrabůvce. Tento měsíc nabízí podle vlastního sloganu „nejlevnější tankové pivo v Ostravě“, a to jedenáctku Pilota. Stojí 35 korun, což je na pivo z minipivovaru raritní. Zlevnilo o 10 korun.

„Je to takový náš malý vzdor zdražování, zároveň vstřícnost a gesto k pivařům. Máme vlastní pivo, takže tratní na tom nejsme,“ vylíčila provozní Jana Tomanová (44). „Nejspíše se cena na konci února měnit zpátky nebude,“ podotkla.

VIDEO: Suchý únor: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholu.

Video
Video se připravuje ...

Suchý únor: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholu Videohub

Fotogalerie
8 fotografií