„Byli zavěšeni na slizkém vláknu a pod sebou navíc drželi jakýsi bílý balíček. Něco takového jsem nikdy neviděla a přivolaná sousedka z toho byla stejně paf,“ řekla seniorka. Zrovna se totiž chystala sbírat slimáky, kteří vylezou za tmy, až se venku ochladí.

„Ikdyž slizáky den co den proklínám, nějak mi v tu chvíli nepřišlo fér, tyto dva zlikvidovat. Určitě zrovna předváděli nějaký milostný tanec, protože se stále kolem sebe točili,“ dodala žena.

Oplodní se vzájemně

Nemýlila se. „Paní se opravdu povedlo sledovat páření dvou slimáků největších (limax maximus). Ti se často vyskytují u lidských sídel,“ sdělil malakolog (vědec zabývající se měkkýši - pozn. red.) Radovan Coufal z Ústavu botaniky a zoologie v Brně.

„Páření probíhá tak, že dva jedinci vytvoří slizové vlákno (to šedé nad nimi), na kterém se spustí z nějakého vyvýšeného místa, propletou svá těla a vysunou penisy (nejsvětlejší části dole). Ty následně také propletou a vzájemně se oplodní,“ líčil malakolog.

I slimák má ulitu

Slimáci, přezdívaní leopardí, jsou podle něj hermafroditi, tedy oba mají jak samčí, tak samičí pohlavní orgány. Páření se odehrává večer nebo během noci a trvá většinou desítky minut. Kulovitá vajíčka poté plži nakladou do vlhké půdy.

Zajímavostí je, že obří slimák vypadá, jako když nemá ulitu, ale ve skutečnosti má malou schránku skrytou pod pláštěm.

VIDEO: V Praze každoročně probíhá výstava motýlů, při které se líhnou z tisíců kukel.

Video
Video se připravuje ...

Výstava exotických motýlů v Botanické zahradě v Troji. (duben 2022) David Zima

Fotogalerie
5 fotografií