Hlavně pro něj majitel Afrického muzea, ve kterém je možné vidět stovky zvířat nejen z černého světadílu, postavil nový pavilon. Transport slona však zdržel covid.

„Měl jsem přání, aby si lidé, hlavně děti mohli prohlédnout co nejvíc zvířat zblízka a třeba se i kouknout lvovi do tlamy. Slon je pro mě vrcholem ledovce,“ zmínil Čížek.

Levhart ze zoo

Africká pětka – buvol, nosorožec, lev, levhart a slon tak bude v Holčovicích kompletní.

„V zoo jsou často rádi, že nemusí platit kafilerii. Ale jsou kousky, které nejdou sehnat vůbec. Třeba sněžný levhart. Na něj jsem měl obrovské štěstí v německé zoo,“ podotkl majitel.

Koupí a pak vypustí

Podle něj přijde jeden větší vycpaný exponát na statisíce. Ale tím starost o něj nekončí. Zvířata se musí ošetřovat proti molům, sem tam dobarvit, opravovat a tak dále.

Jiří Čížek lovil zvířata v Tanzanii, Namíbii, JAR a Botswaně na plochách ohraničených ploty. Jednu farmu tvoří třeba deset až sto tisíc hektarů plochy. Domácí koupí zvířata na aukcích, vypustí je do oplocení a v areálu se pak loví.

Přivezou jen kůži

Starší pavilon „patří“ majestátní žirafě. Podle průvodkyně prý hlavně dětem vrtá hlavou, jak se dostala dovnitř. „Jedno z dětí si to vysvětlilo tak, že jsme ji sem dovedli jako malé žirafátko a vycpali ji, až vyrostla. Ve skutečnosti maso z ulovených zvířat v Africe zůstává domorodcům a přepravuje se jen nasolená kůže, lebka a končetiny,“ sdělila žena.

VIDEO: Zoologická zahrada: Sloni a jejich výskyt v Čechách.

Video
Video se připravuje ...

Zoologická zahrada: Sloni a jejich výskyt v Čechách Videohub

Fotogalerie
20 fotografií