V době za hraběte Leopolda II. Sedlnického (1787 až 1871) do něj mířila smetánka z celé Evropy jako Marie Terezie, Voltaire, Rousseau…

Díky šikovnému kastelánovi Jaroslavu Hrubému se aristokraté, zbrojnoši, sokolníci, služebníci a další postavy opět do komnat zámku vrátí. Vyrobil je totiž z papíru, přesně z vyřazených či nepoužitých volebních lístků!

„Postavy budou jíst u stolu, tančit při hudbě, vítat návštěvníky, tak jako v době hraběte Sedlnického,“ řekl Hrubý s tím, že hotových má 106 soch a na další stovce pracuje.

Panny obalí papírem

„Tvořím Betlém na noční prohlídku,“ dodal kastelán, který si k tomu sehnal krejčovské panny. Ty obalí mokrým papírem a vyschlé korpusy pak dotvoří a namaluje. Vyučený malíř a natěrač nezapře, že si dodělal uměleckou konzervatoř.

„Říkal jsem si, že provázet návštěvníky v dobovém oblečení, je obehrané, tak jsem to vzal z jiného soudku. Jsme originální, toto nemá žádný zámek na světě,“ pochlubil se.

Přáním kastelána Jaroslava Hrubého je, aby do zámku Linhartovy jezdily rády i děti. Věří, že v Linhartovech bude díky postavičkám veselo.

Tapety zachránily fresky

Po rekonstrukci zámku za téměř 45 milionů korun jsou opravené stropy, vstupní hala, nádvoří, zídky, vyměněná jsou všechna okna, dveře, podlahy, venku je nová dlažba i plot. „Chrochtám si blahem,“ řekl s úsměvem kastelán. Jen stavební firma se musela měnit za pochodu.

„Ti první byli amatéři bez zkušeností, až ta druhá tady odsud předvedla stavbařský koncert,“ vysvětlil Jaroslav Hrubý. Při opravě se podařilo odrýt na zdech 450 let staré fresky. Vydržely, protože byly schované za tapetami.

VIDEO: Unikátní objev v Kuníně! Nalezli snímky 120 let staré Tatrovky.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní objev v Kuníně! Nalezli snímky 120 let staré Tatrovky Karel Janeček