Na sekačce technických služeb se Karel Tokár prohání dodnes, v silácké disciplíně se hodně posunul. „Začal jsem posilovat ve čtrnácti letech. Bavilo mě zveřejňovat vlastní videa na sociální sítě. Všiml si mě můj současný trenér Lukáš Strouhal a pozval mě na trénink,“ vyprávěl.

Talentovaného kluka doslova vytaženého z ulice profi trénink od vzpěrače vycepoval natolik, že brzy začal sbírat medaile na siláckých soutěžích. Letos cinkla ta zatím nejcennější. Na mistrovství ČR ve freestyle street workoutu vybojoval zlatou medaili!

Cíl? Mistrovství světa!

„Cvičilo se ve čtyřech kolech, první na dvě minuty, další tři kola vždy po minutě. Základní sestavu jsem měl pro první kolo nacvičenou, pro další kola jsem měnil pořadí cviků. Mám obrovskou radost. Je to skvělý pocit být mistrem republiky,“ líčil Tokár. Titul navíc získal v domovském městě – Karviné.

Tím ale jeho „mise“ nekončí. Díky titulu má právo příští rok vyrazit na mistrovství světa v Lotyšsku. „Chci tam vyrazit v co nejlepší formě. Uvidíme, jak se zadaří, podle toho si dám další cíle,“ usmál se „sekáč“ Karel Tokár.

Co se v disciplíně hodnotí?

Freestyle street workout má základy v klasické gymnastice, jejíž disciplíny volně kombinuje. Soutěží se na venkovní soustavě bradel, hrazd a dalších prvků. Při soutěžích se hodnotí čistota provedení cviků, zapojení statických a dynamických cviků, pestrost, kreativita a plnohodnotné využití soutěžního času.

Trénuje každý den

Karel Tokár se snaží využít k tréninku každou volnou chvíli. „Snažím se trénovat každý den. Co se týče odpočinku, to záleží na těle, samo si umí říct, jestli potřebuje regeneraci. V tom případě místo posilování využívám protahování, relaxování a masáže,“ řekl.

VIDEO: Jak se protáhnout po cvičení v parku.

Video
Video se připravuje ...

Jak se protáhnout po cvičení v parku 

Fotogalerie
9 fotografií