„Veřejné zakázka - výměna dlažby a úprava Nádražní ulice měla stát 28 miliónů korun a hotová měla být za 53 týdnů. Ani po 80 týdnech však není konec a cena stoupla o 10 milionů. Přesto firma nedostala žádnou penalizaci,“ vylíčila Kateřina Krainová z občanské iniciativy Pro Těšín.

Tristní podle ní i obyvatel je, že musí neustále klopýtat rozkopanou ulicí a obchody podél ní přicházejí o zákazníky. „Nikdo z vedení Českého Těšína s námi nekomunikuje,“ uvedl jeden z nich s tím, že v dnešní špatné ekonomické situaci je to na bankrot.

Historické žlaby prý zmizely

Podle Krainové se navíc pod původní dlažbou odkryly historické kostky a žlaby historické hodnoty. „Město je však z části a k lítosti všech nechalo rozkrást. Místo, aby se řádně uschovaly, válely se podél ulice,“ dodala.

Město zatím oficiální znění trestního oznámení nezná. „Otázky od policie jsme zodpověděli,“ sdělila mluvčí městského úřadu Marcela Hladká. Ostatní tvrzení, uvedená v trestním oznámení, se podle ní nezakládají na pravdě a historická dlažba je údajně uložená v hlídaném areálu.

Historické dlažební kostky se podle opoziční zastupitelky Aleny Hasákové za Nezávislé vytěžily a odvezly na nezabezpečené místo. „Evidována je však jen polovina z nich. Pět set metrů čtverečních v hodnotě minimálně půl milionu korun je ztraceno, stejně tak památné žlaby milionových hodnot,“ sdělila.

Město prý porušilo pět zákonů

Podle občanské iniciativy porušil Český Těšín zákon při správě cizího majetku. Tak to stojí i v trestním oznámení. „Například autorský dozor má na starost firma bez výběrového řízení, její vlastník je přímý sponzor politických stran,“ uvedla Krainová.

VIDEO: Kostel sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku se opravuje, do věže uložili poselství příštím generacím.

Video
Video se připravuje ...

Kostel sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku se opravuje, do věže uložili poselství příštím generacím. Jana Gartnerová

Fotogalerie
7 fotografií