Regulovčíci ovládli náročnou křižovatku ulic 28. října, Novinářské a Výstavní, kudy projíždějí i tramvaje. „Pro mnoho řidičů je tato situace vzácná. V Moravskoslezském kraji vyloženě výjimečná, častěji ji potkáme v Praze,“ řekl Jastrzembski.

Přiznal, že málo praxe mají i sami policisté. „Ono to nejde, jen tak vypnout křižovatku, abychom si to mohli nacvičit. Musíme to přesto zvládnout. Chybu může udělat policista, když nevhodně zvolí místo k regulování i řidič, když nesleduje signály,“ podotkl.

Zmatkaře řeší zvlášť

Signály regulovčíků by měly být provedeny tak, aby je pochopil i váhavý řidič. „Pokyny musí být jasné, dynamické a zřetelné,“ kývl Michael Jastrzembski.

Přesto se na křižovatkách tu a tam objeví řidiči, kteří o tom, co policista ukazuje, nemají „ani páru“. „Pomůže oční kontakt, ukázat na konkrétní vůz či pokynutí směrovkou neboli regulkou. Když řidič váhá dál, volíme signál Pozor! kdy se regulka zvedne nahoru, čímž se provoz zastaví a onoho řidiče nasměrujeme,“ vysvětlil dopravní policista.

Tři soutěžní kola

Řízení křižovatky je v soutěži regulovčíků jedním ze tří kol. „Je zároveň i tou nejsložitější částí. Druhé kolo jsou testy, složené z otázek ze služebního zákona, pravidel silničního provozu a interních předpisů. Třetí kolo prověří na polygonu zručnost jejich jízdy,“ popsal šéf krajské dopravní policie Petr Štencel.

Jak signály vypadají?

Pozor!

Základní povel, pravá ruka regulovčíka s regulkou v ruce míří nahoru. Všichni řidiči musí zastavit na hranici křižovatky. Zůstat stát by měli i chodci.

Volno!

Regulovčík rozpaží rukama, utvoří tvar písmene T. Signál „Volno!“ platí pro řidiče přijíždějící směrem k pravému nebo levému boku policisty.

Stůj!

Regulovčík rozpaží rukama, utvoří tvar písmene T. Signál „Stůj!“ tady platí pro řidiče přijíždějící směrem k čelu nebo k zádům policisty.

Trojstranná uzávěra

Pro řidiče možná nejsložitější signál. Znamená „Stůj!“ pro řidiče přijíždějící k zádům a pravému boku policisty. „Volno!“ pak pro řidiče přijíždějící k levému boku policisty odbočující vpravo nebo vlevo a pro řidiče přijíždějící k čelu policisty, pokud odbočují vpravo.

Zpomal!

Policista kmitá od těla nataženou regulkou nahoru a dolů

Zrychli!

Policista kmitá regulkou z upažení podél svého těla

VIDEO: Soutěž v Praze o nejlepšího regulovčíka vyhrál před několika lety Jaroslav Hulvák.

Fotogalerie
10 fotografií