„Po novém roce se začnou rodit jehňata a často se stává, že mládě v dlouhé kožešině nenajde struk. Místo toho pak žužlá chuchvalec vlny a do rána je studené,“ vysvětlil muž s tím, že v ovčíně zvířatům mrazy nevadí.

Martin vzal na pomoc syna Martina (20), kterého všechno naučil. On sám se do stříhání před pár lety pustil, protože nemohl sehnat stříhače. Je jich nedostatek, stříhat tak stáda jezdí i bačům v okolí.

„Koupil jsem si strojek, návod našel na internetu a sepsal si podobný postup,“ vylíčil Martin. Doma mu pak z něho předčítali, jak stříhat: „Ovce sedí na pr*eli, její pravá přední je za tvým stehnem, levá je pod paží, teď břicho, pak ovci otočit a stříhat levou zadní…“

Nejtěžší je zvíře udržet

Nakonec si Martin udělal i kurz. „Dopiloval jsem drobnosti, jak nabrousit strojek, anatomii ovcí, nemoci a podobně,“ sdělil s tím, že teď zvládne jednu ovci zhruba za 90 vteřin. Podle něj je na stříhání nejtěžší zvíře udržet.

Video
Video se připravuje ...

Martin Szmek (47) z Nýdku na Frýdecko-Místecku se věnuje stříhání ovcí. Jana Gartnerová

Když přijde pod ruku 140kilový beran plemene oxford down, který sebou pořád mele a má vlnu málem i na jazyku, je to nebezpečné. Většinu práce jedu strojkem proti druhé ruce,“ dodal Szmek.

Z jedné ovce se ostříhá tři až 10 kg vlny, záleží na plemeni. Před revolucí se vlna vykupovala za 150 korun/kg, teď se dává jen 15 korun za kilo. Zvířata se stříhají dvakrát ročně.

Na kolegu zatím nemá

Martin Szmek jezdí i na soutěže ve stříhání ovcí. „Letos jsem měl osobní rekord, jednu za 80 vteřin,“ poznamenal s tím, že na svého kolegu z Milíkova však nemá. Ten ji zvládl za tři čtvrtě minuty.

„Na klání v Rožnově pod Radhoštěm udělal za den 200 ovcí, já jen 150,“ podotkl muž, který jinak pracuje v Třineckých železárnách.

Fotogalerie
11 fotografií