Anděl v podobě čtenáře Blesku Antonína (63) se před dvěma lety rozhodl pomoci Adélce z Brna, které nevyléčitelná nemoc láme kosti v těle. Její příběh v deníku Blesk ho dojal tak moc, že se rozhodl nemocné dívence přivézt dar 300 tisíc korun na nákup auta, které rodina pro přepravu dívenky nutně potřebovala.

To, že dobrý skutek zrodí další, se nyní potvrzuje. Adélka s rodiči také pomáhají. Na rehabilitacích v Sanatoriích Klimkovice potkala její maminka chlapce Romana z Přerova, kterého srazil vlak a léčí se z velmi těžkých zranění. Vznikla domluva na nezištné pomoci, která chytne za srdce.

Zařídila stejná cvičení

„Viděla jsem Románka na vozíku, zjistila jsem, co se mu stalo. Byl dolámaný tak, jako za celý život byla často i Adélka. Hned jsme si řekli, že mu chceme pomoci,“ vylíčila Adélčina maminka Kamila.

Romanova maminka Jana si pro syna nemohla dovolit intenzivní rehabilitace, jako má Adélka. Pojišťovna je neplatí. Teď už může. „Jsem jí za to moc vděčná,“ děkuje samoživitelka Jana.

Dodávají si sílu

Kamila jí pomohla i přesto, že s manželem nemají peněz na rozdávání. Ty, které seženou, dávají na cvičení Adélky. Její prognóza už nikdy lepší nebude, ale Roman má šanci na zlepšení stavu.

Obě děti si při pobytu v lázních hned porozuměly. „Románek s holkama nekamarádí, u Adélky ale udělal výjimku,“ usmála se klučinova maminka. „Adélka se zase moc nebaví s klukama, s Romčou si ale rozumí,“ přitakala maminka holčičky. Sílu si tak navzájem dodávají obě ženy i samotné děti.

Hrál si u trati

Na začátku května si Roman nerozvážně hrál s kamarády u železniční trati. Zachytil ho rychlík a vážně poranil. Nebýt okamžité pomoci cestujících a posádky vlaku, dopadl by zle. Utrpěl zlomeninu lebky a další zlomeniny.

Život mu zachránili ve FN v Ostravě, teď co nejvíce rehabilituje. Jeho maminka se stará o tři děti a na „lepší“ rehabilitace pro syna neměla peníze.

Adélka „skleněná“ zůstane

Adélka, která má v důsledku vzácné nemoci extrémně křehké kosti, si již třikrát vážně poranila páteř a do svých osmi let prodělala už více než dvacet zlomenin. Její stav se už nikdy nezlepší. Blesk sleduje její příběh již dva roky.

Rodina sama nemá peněz nadbytek. Finance jsou stále potřeba na nákup rehabilitačních a ortopedických pomůcek či pobyt v lázních, který stojí desetitisíce korun. Přesto se rozhodli Romanovi pomoci.

Chcete dětem pomoci?

Chcete-li pomoci Adélce, je to možné na transparentním účtu České spořitelny 000000-3196976083/0800. Chcete-li pomoci Romčovi, do poznámky u stejného účtu napište „Roman“.

Fotogalerie
36 fotografií