Animal box se zrodil jako projekt záchrany opuštěných a různě zraněných zvířat, které lidé někde našli. Byl přístupný 24 hodin denně. Pomoc v něm našli například autem sražené kočky, veverky, ptáci, ježci a podobně.

„Nejsme schopni se bránit udávání jednoho člověka,“ uvedla na webu Vetmánie Jana Kouřilová. Podle ní úřady neví, jak si poradit se statusem zařízení, které není ukotveno v zákoně a klinika by se musela stát útulkem. „Nic takového jsme dosud neřešili, věc předáme veterinární správě,“ sdělila mluvčí města Šárka Swiderová.

Státní veterinární správa si stojí za tím, že pro zraněná zvířata slouží síť stanic pro handicapované živočichy. „Jen v nich se dají kontrolovat podmínky chovu a vypouštění do volné přírody,“ uvedl mluvčí správy Petr Vorlíček.

Lidé jsou rozhořčení

Zpráva, že animal box končí, zvedla obrovskou vlnu nevole. Lidé si na něj zvykli. Mnozí se zvířat po vyléčení ujali. „V jaké době to žijeme,“ ptají se rozezleně někteří.

„Nesla jsem tam rorýse se zraněným křídlem. Často si nějakého zraněného tvora všimnou právě babičky při venčení psů a ty se těžko budou orientovat na internetu, aby hledaly záchrannou stanici. Takto to měly kousek,“ podotkla Eva z Frýdku-Místku.

Složité zákony

Podle právníka a europoslance Jiřího Pospíšila, který se věnuje záchraně týraných a opuštěných zvířat, je legislativa v této oblasti zbytečně složitá. „Rozhodně ale u nás neexistuje žádný zákon, který by zakazoval pomoc týraným, zraněným, opuštěným zvířatům. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody,“ poznamenal.

Jak z toho ven

O boxu slyšel Pospíšil poprvé, myšlenka se mu líbí a cení si snahy veterinárních lékařů pomáhat. Domnívá se, že z právního hlediska by řešením mohlo být uzavření spolupráce mezi zakladateli animal boxu a některým z útulků či záchrannou stanicí pro zvířata z volné přírody. 

„V případě potřeby nabízím právní pomoc, aby animal box mohl fungovat dál,“ dodal Pospíšil.

VIDEO: Malá srnečka spadla ženě na zahradu v Davli u Prahy.

Video
Video se připravuje ...

Malá srnečka spadla ženě na zahradu v Davli. Kateřina Landová

Fotogalerie
6 fotografií