Lípa na Podborčí je památný strom starý skoro 250 let. Byla zřejmě vyseta na zahrádce jednoho ze šesti domků v osadě Podborčí, která se časem stala symbolem ostravské krajiny. Tu zcela proměnil těžební průmysl. Právě tady lípa ke konci 18. století zakořenila.

„Už v roce 1785 tu hospodařila rodina Davídkova. O deset let později se jim narodila dcera Rosina. A tedhy začíná příběh lípy. Možná ji vysadili na oslavu narození Rózy, možná rodina chtěla v létě stín,“ řekl Tomáš Majliš ze spolku Pestré vrstvy.  

Schovaná v „pralese“

Poklidný, zemědělský život osady se změnil v polovině 19. století, kdy se nedaleko zaniklého rybníku Zárubek začalo těžit uhlí. Starousedlíky na Podborčí obklopily těžní věže i hornická kolonie.

Video
Video se připravuje ...

Předání titulu Strom hrdina do rukou ostravských spolků v čele s Janem Lenartem (druhý zleva) a starosty Slezské Ostravy Richarda Vereše (vpravo). Michal Charbulák

Strom se dnes souží na pokraji sil obklopen náletovými dřevinami na haldě, která během desítek let vyrostla při navážení hlušiny z těžby. „Byla by škoda, aby památný strom s tak poutavým příběhem umíral v zapomnění. Chceme na něj upozornit a pomoci mu,“ dodal Majliš.

Pomůže lípě anketa?

Členové spolku Pestré vrstvy přihlásili stařičkou lípu do ankety Strom roku, kterou pořádá každoročně Nadace Partnerství. Do finále se sice neprobojovala, ale byl jí udělen titul „Strom hrdina“, který se dává stromům v ohrožení se zajímavou minulostí.

„Spolek ve snaze prodloužit lípě život založil veřejnou sbírku, spolupracuje i s dalšími ostravskými spolky a starostou Slezské Ostravy Richardem Verešem,“ uzavřel šéf spolku Jan Lenart, který spolu s ostatními převzal symbolický titul z rukou organizátorky ankety Strom roku Silvie Zeinerové.

Fotogalerie
6 fotografií