Neštěstí se odehrálo v pátek odpoledne. Jednoho z topících se (†21) vytáhli z vody svědci. Přestože mu poskytli laickou první pomoc, přivolaný lékař u něj konstatoval smrt. Druhého (†24) vytáhli hasiči a policisté o kousek dál po proudu. Když ho předávali záchranářům, byl v kritickém stavu. Později zemřel i on. 

Po třetím z mužů se pátralo až dlouho do večera. Na místě byl i vrtulník s termovizí. Po desáté hodině byla však akce kvůli viditelnosti odvolána a v pátrání pak policisté i hasiči pokračovali následující den ráno. Kolem jedenácté bylo z řeky vytaženo jeho tělo. Tím bylo neštěstí završeno. 

O tom, že je splav velmi nebezpečný, vědí místní hodně. Jeden z obyvatel řekl Blesku, že na místě mohlo stát už 17 křížů. V minulém roce u jezu byly nainstalovány záchranné kruhy, vydržely tam bohužel jen tři měsíce, než je někdo ukradl. „U všech splavů byly záchranné kruhy a lana. Jenže je stále někdo krade. Možná těm třem mohly zachránit život,“ rozzlobil se místní senior.

Co k tomu říká profesionální potápěč? 

Co se stane s netrénovaným tělem, když se po skoku ocitne v ledové vodě?

Jsme teplokrevní tvorové s teplotou kolem 36 stupňů Celsia. Pokud bez pravidelného otužování skočíme či spadneme do ledové vody, téměř okamžitě se dostáváme do šoku. Nastupují dechové potíže a může dojít i k zástavě srdce a svalovým křečím vlivem podchlazení.

Mohly tyto faktory způsobit, že to ani jeden z mladíků nezvládl?

Podle mě to byl o souhrn více rizikových činitelů a podcenění nebezpečí jezu. Mnohdy rychlost toku na pohled nevypadá nijak nebezpečně. To se však dramaticky mění, pokud do ní vstoupíme. Stejné nebezpečné hrozí také zachráncům a potápěčům.

Video
Video se připravuje ...

Záchrana osob z jezu ve Frýdlantu nad Ostravicí HZS Moravskoslezského kraje

Jak se chová voda ve splavu, když do ní skočíme?

V jezech se tvoří víry, turbulence, silné proudy a také protiproudy zvané vracáky. Člověk se zpravidla během sekund ocitne ve vodním válci nebo ho pod jez vtáhne protiproud. Ten pak brání opuštění vývařiště. Oblečení může situaci ještě zhoršit. Nasákne vodou a táhne nás ke dnu.

Dá se z toho dostat ven?

Dá, hlavně co nejrychleji. Poučky říkají, že by se měl vtažený člověk hlavně co nejvíce nadechnout, pokud je to možné. Poté vyčkat, až jej proud stáhne ke dnu, odrazit se a snažit se vymanit z proudnice. Pak by ho to po proudu mělo vynést do volné vody. To říká teorie. V praxi se to musí trénovat. Teprve pak lze říct, že jsme na takovou životu nebezpečnou situaci částečně připravení.

Má se nezkušený člověk pokoušet zachránit topícího v jezu? Jak?

V první řadě má zavolat záchranáře a hasiče. Málokdy je na místě někdo, kdo je schopen účinně a bez vlastního ohrožení pomoci. Nezkušení zachránci se často sami utopí. Nemohou vědět, jaké jsou průtokové poměry v jezu a jak je nebezpečný.

Jsou méně a více nebezpečné splavy? Lze to poznat od pohledu?

Tato  vodní díla sloužící ke vzedmutí hladiny vody, popřípadě k vytvoření zdrže na vodním toku nejsou určena ke koupání. Laik neodhadne jejich nebezpečí. Vždy je dobré se na konkrétní jez předem zeptat místních lidí nebo zkušených vodáků. Jeden z nejlepších zdrojů informací je web o nich.

Fotogalerie
35 fotografií