Problémy se srdcem Vilmu Sikorovou trápily mnoho let. „Už jsem neušla ani 200 metrů, nemohla jsem spát, zhoršovalo se to. Už jsem nechodila vůbec ven, psa i nákupy obstarával manžel,“ vylíčila seniorka. Lékaři jí nabídli transplantaci srdce.

„To jsem nechtěla, bála jsem se, že se neprobudím,“ přiznala žena. Měla štěstí. Dostala se do péče kardiochirurga Jaroslava Janušky (60), jehož tým začal v ČR unikátně řešit nedomykavost chlopní.

Přímo do srdce zavádí tzv. mitrální chlopeň. Jde o umělou chlopeň, částečně vyrobenou z chlopně prasečí. Její konstrukci tvoří shluk drátků ze slitin kovů, jako je například titan.

Už po týdnu doma

Tzv. implementaci mitrální chlopně dosud v Česku podstoupili jen tři lidé, dva v Třinci-Podlesí a jeden v pražském IKEMu.

Video
Video se připravuje ...

Kardiochirurg Jaroslav Januška z Nemocnice Třinec-Podlesí o unikátní operaci umělé chlopně. Michal Charbulák

„Chlopeň je vyrobená v Americe na míru na základě do USA zaslaných dokumentů z vyšetření pacienta. Vždy se podrobně řeší, zda je zákrok pro pacienta vhodný,“ popsal Januška. Pro paní Vilmu vhodný byl a operaci hradila pojišťovna.

Zákrok trval asi hodinu a půl a už po týdnu mohla jít pacientka domů. „Cítím se nyní mnohem lépe. Bez problému vyjdu dvoje schody,“ usmála se Vilma Sikorová.

Jak to provedli?

Obrovská výhoda zákroku je jeho šetrnost. „Vyhneme se mimotělnímu oběhu, neřežeme hrudní kost. Malým řezem pod levým prsem se protáhne silná cévka. Vnitřkem cévky se zavede sbalená umělá mitrální chlopeň do levé síně, kde se roztáhne do požadovaného tvaru a pozice. Její poloha se zajistí kotvící „šňůrkou“,“ popsal chirurg Jaroslav Januška.