Jako v jeskyni si připadali provozovatelé oderského Flascharova dolu, který je v zimě veřejnosti nepřístupný. Obdivovali tu ledouchy jako v klasických ledových jeskyních.

Jen v příhodných podmínkách

Jak k takovému jevu v dole dochází? „Spodní štola zvaná Hortensie vtahuje ledový vzduch a horní štolou Johann je vzduch z dolu vyfukován. Těsně za portálem štoly Hortensie se díky třídenním mrazům vytvořila krásná ledová výzdoba,“ popsala jev Alena Zemanová, předsedkyně spolku Krajina břidlice.

S focením bylo potřeba si pospíšit, „krápníky“ byly k vidění pouhé tři dny. „Na změnu počasí reaguje důl téměř okamžitě, a proto hned při zvýšení venkovní teploty nad nulu ledová výzdoba roztává,“ dodala Zemanová. Nezbývá než opět čekat na mráz!

Důl zavřel covid i netopýři

Nedávno otevřený břidlicový důl poblíž Oder obdivovali návštěvníci jen pár měsíců v loňské letní sezoně. Otevřen byl teprve koncem června. V říjnu ho zavřela špatná epidemická situace s koronavirem, teď v zimě je navíc významným zimovištěm netopýrů.

Důl si za zimoviště zvolilo hned osm druhů netopýrů. „V roce 2020 bylo v lokalitě napočítáno 87 jedinců,“ uvedla Alena Zemanová.

Netopýři v zimě upadají do stavu strnulosti a výrazně jim klesá tělesná teplota. „Probuzení by mohlo mít pro ně fatální následky,“ dodala Zemanová. Proto důl v zimě zůstane uzavřen, i kdyby se situace s covidem zlepšila.

Opětovné otevření Flascharova dolu je prozatím plánováno na 1. května.

VIDEO: Speleologové objevili v Moravském krasu obří dóm.

Video
Video se připravuje ...

Speleologové objevili v Moravském krasu obří dóm Moravský speleologický klub

Fotogalerie
9 fotografií