Na nelidské jednání s bezbrannými důchodci upozornila před více než rokem. Některé její kolegyně měly klienty v zařízení ponižovat, nadávat jim a dokonce je napadat. Mnoho lidí její svědectví vyděsilo a začali se více zajímat, jak se s jejich příbuznými v domovech po celém Česku vlastně zachází.

Lejno na papíře

Přestože část jejích bývalých kolegyň, když v domově dala výpověď, jí dopisem vyjádřila podporu, mnohým lidem šlápla na »kuří oko«. „Vyslechla jsem si leccos, včetně toho, že jsem psychicky narušená,“ pousmála se hořce. Dodnes nemá klid.

„Za poslední tři týdny mi přišlo do schránky několik výhrůžných vzkazů, jeden papír byl dokonce pomazaný s prominutím ho*nem. Upřímně doufám, že psím,“ svěřila se Lhoťanová.

Nejde o systém

S obrovským rozsahemvaféry Gabriela Lhoťanová nepočítala. „Mým cílem nebylo vinit systém, ale jednotlivé lidi,“ řekla a připomněla, že ukázala na tři konkrétní osoby ve Slunečnici.

„Dovolím si říct, že já jsem byla profesionál v každé situaci a nemohla jsem tehdy přehlížet, co se děje,“ vysvětlila svou motivaci na vše upozornit.

Dva lidé obviněni

„Bylo zahájeno trestní stíhání dvou osob pro zločin týrání svěřené osoby,“ uvedla minulý týden žalobkyně Jana Feberová s tím, že vyšetřování je teprve na začátku.

Obviněným může hrozit až osm let vězení, pokud se prokáže, že týrání bylo spácháno na více lidech.

Největší problém? Syndrom vyhoření

Pečování o seniory není podle Gabriely Lhoťanové prací pro každého. „Tak jako ve zdravotnictví i v našem oboru je kvalitních lidí málo. U tak citlivé práce musíte být profíkem, i když jste se stokrát špatně vyspali. Největším problémem je syndrom vyhoření. Je třeba nepodcenit jakýkoli příznak a raději zvážit, zda není čas na změnu povolání,“ podotkla Gabriela Lhoťanová. Sama na tuto práci nezanevřela a v oboru pracuje i nadále.

 O co vlastně šlo?

 V Domově pro seniory Slunečnice v Ostravě, jejímž zřizovatelem je město Ostrava, docházelo k ponižování, vulgárnímu chování a dokonce také i napadení klientů. Kauza, na niž jako první upozornil server Seznam Zprávy, nabobtnala do obřích rozměrů.

VIDEO: Přivazování proti vůli důchodce. Realita některých pečovatelských domů.

Fotogalerie
5 fotografií