Oba fotbalové týmy se chystaly utkat ve slezském derby na podzim roku 2018. Mezi rivaly panuje obrovská řevnivost a vzájemné zápasy se neobejdou bez potyček. Baníkovci se tehdy  rozhodli Opavanům ukrást klubové vlajky.

„Vlajka je takové to nejcennější, co fanoušci mají,“ řekl jeden z obžalovaných Lukáš B. Klub fandů se proto rozhodl vlajek soupeře násilím zmocnit. Pak zorganizovali propracovaný plán. Opavany sledovali na utkání v Brně.

Byli Opavanům v patách

Tam totiž prvoligová Opava hrála mistrovská utkání během rekonstrukce svého stadionu. „Chuligáni se rozhodli sledovat trasu, kterou Opavané s vlajkami jeli. Na zápas s Teplicemi, i s Bohemians,“ řekl státní zástupce při čtení žaloby.

Baníkovci konkurenční fanoušky sledovali na stadionu, na parkovišti před ním, i po celou trasu do Opavy. Pak si vyhlédli místo, kde je přepadnou. Nahráli defekt pneumatiky na odlehlém místě, kde jejich vozu zatarasili cestu.

Kradli, ničili a ujeli

Následně najelo do místa dalších pět aut, z nichž vyskákali Baníkovci maskováni kuklami, výhružně mávali tyčemi a ukradli batoh s vlajkami nenáviděného klubu. Opavanům ještě zničili automobil, a vítězně odjeli.

„Nebudu vypovídat,“ znělo ve čtvrtek u krajského soudu z úst patnácti z obžalovaných z loupeže a poškozování cizí věci. Hovořil tedy jen jeden z party fanoušků, Martin Š.

Ten tvrdil, že jen domlouval bitku fanoušků obou týmu v Opavě. „Nic jiného jsem neměl udělat. Vinu na incidentu odmítám, žádného jsem se ani neúčastnil. Byl jsem v podmínce, rozhodl jsem se, že nikam nepojedu,“ řekl Martin Š. Původně je obžalováno 17 fanoušků, ale ten poslední je v koronavirové karanténě. Pro výslech dalších svědků soud pokračuje v dalších dnech a týdnech.

VIDEO: V Praze policie zadržela celkem 26 fanoušků Baníku.

Video
Video se připravuje ...

V Praze policie zadržela celkem 26 fanoušků Baníku. Policie České republiky

Fotogalerie
4 fotografie