Hodiny stresu, učení a očekávání přijdou vniveč. V souvislosti s ohniskem nákazy nemocí covid-19 v Dole Darkov na Karvinsku onemocněla studentka před maturitou. Se spolužáky putovala do povinné karantény, a prošvihne tak řádný maturitní termín.

„Není možné stanovit termíny společné části maturitní zkoušky mimo jarní řádný a podzimní náhradní termín,“ řekla České televizi mluvčí ministerstva školství Alena Lednová. Nakonec se ale našlo řešení. Úředníci v neděli narychlo rozhodli, že studenti mohou zkoušky složit v samostatné budově.

Nejsou to jediné potíže na Karvinsku. V Bohumíně na radnici zavřeli odbor dopravy, nakazila se totiž příbuzná jednoho ze zaměstnanců Dolu Darkov. V obcích a městech probíhá ještě intenzivnější dezinfekce veřejných prostor.

Frenštát stále odolává

V Moravskoslezském kraji je evidováno 1550 lidí nakažených koronavirem. V souvislosti s Dolem Darkov je to 343 lidí, z toho 228 je přímo zaměstnaných v OKD. Je mezi nimi i 11 pendlerů z Polska.

V Moravskoslezském kraji přibylo k pondělnímu ránu devět nakažených koronavirem. Od počátku pandemie onemocnělo v regionu 1559 lidí, léčí se 578 pacientů, 930 se uzdravilo, 51 zemřelo. Unikátem je i nadále „frenštátská nula“. Stále tam neevidují jediného obyvatele s covid-19.