Zájem o Jánské Koupele měl Karel Ležatka, který vybudoval i lyžařský areál Kopřivná v Jeseníkách, několik let. „O lokalitu jsem se zajímal delší dobu. Chci, aby se tam vrátil život. Údolí Moravice je překrásné místo, asi nejkrásnější v Moravskoslezském kraji,“ řekl Ležatka.

Pro investici zhruba za půl miliardy sehnal i maďarského investora, který má zkušenosti s lázeňstvím. „Má to být už fungující a osvědčený koncept,“ potvrdil.

Virus zpozdí rekonstrukci

Koronavirová nákaza je ale nyní první trhlinou v ambiciózních plánech. Ležatka prohlásil, že zahájení rekonstrukce areálu bude mít oproti původnímu plánu zpoždění. „Asi projekt půjde částečně k ledu. Budeme se muset nejprve vzpamatovat,“ uvedl.

Ležatka by rád by vybudoval v lázních moderní areál vyšší kategorie, dostupný široké, převážně tuzemské klientele včetně seniorů.

Tenista měl smůlu

Tenist Tomáš Berdych měl ještě před třemi lety myšlenku na zbourání části areálu a také uvažoval o vybudování tenisové akademie v kdysi vyhlášených lázních. Ty chátrají dlouhá desetiletí. Cestu k realizaci zahradila velká překážka. I kvůli ní zřejmě lázně prodal.

Překážkou je památková ochrana bývalých lázní. Berdych už před třemi roky v květnu žádal ostravské památkáře o zrušení památkové ochrany. Aby mohl bourat a stavět. A na to památkáři vůbec neslyšeli. Ochranu považují za nezbytnou.

Podle památkářů je hodnotu Jánských Koupelí především v dochovaném urbanistickém konceptu jejich areálu. Snahy o oživení areálu se památkářům sice líbily, ovšem pouze v případě záchrany architektonických a historických hodnot, které je možné zachovat.

Něco zachráni už nejde

„Jsme přitom přesvědčeni, že nové funkce zde mohou být realizovány s využitím dochovaných částí původního areálu, i když předpokládáme vysokou míru tolerance k rekonstrukčním zásahům ze strany památkové péče,“ uvedl ředitel ostravského pracoviště Národního památkového ústavu Michal Zezula.

Na rozdíl od svých předchůdců nebude usilovat Ležatka o úplné sejmutí památkové ochrany a o demolici areálu. „Mám v plánu revitalizaci a záchranu důležitých objektů. Některé budovy ale zachránit nejdou,“ konstatoval. Požadovat proto bude sejmutí památkové ochrany jen v částečném rozsahu.

Lázně byly založeny už v roce 1811

Lázně Jánské Koupele byly zaoženy v roce 1811, kdy byl postaven první lázeňský dům. V 19. a první polovině 20. století byly lázně velice známé, léčily se tam choroby srdce, oběhového a dýchacího ústrojí, onemocnění kůže, dna či revmatismus. Za 2. světové války bylo z lázní výcvikové středisko Hitlerjugend a zajatecký tábor a léčení tam bylo zastaveno. Z budov se po válce staly ozdravovny a zotavovny. V roce 1993 byly zavřeny a od té doby chátrají.