»Berdychovy lázně«, jak se nyní opuštěnému areálu přezdívá, jsou častým cílem bezdomovců, zlodějů i vandalů. „Budovy přitahují různé živly. Minulým majitelům jsme pomáhali objekty zabezpečit. Jeden den byly dveře zatlučené deskami, druhý den už ne. Situace je stále stejná,“ posteskl si starosta Starých Těchanovic Luděk Kozák.

Investoři proto požádali památkáře o vynětí budov z památkové ochrany, aby je mohli zbourat. Na své straně mají i obyvatele Těchanovic. „Navrhují, že zachovají historické altány a pár budov. Zbytek objektů by nahradily apartmány, hotel a tenisová škola,“ prozradil starosta Kozák.

Ten i další obyvatelé návrh Berdycha vítají. „K čemu nám budou historické budovy, které desítky let chátrají. Plně podporujeme záměr investorů. Je to jediná šance, jak obnovit zašlou slávu Jánských Koupelí,“ dodal starosta.

Památkáři sice snahu o oživení areálu vítají, ale o stržení budov nechtějí ani slyšet. Hodnota je podle nich především v dochovaném urbanistickém konceptu areálu. Ochotni jsou proto povolit pouze úpravy interiérů. „Památkovou ochranu je možné sejmout, pouze pokud zaniknou hodnoty, kvůli kterým byla udělena. Jánské Koupele stále existují a jejich obnova je možná, jak ukazuje příklad lázní Kyselka u Karlových Varů. V současné situaci je prioritou zachování alespoň hmoty a vnějšího vzhledu jednotlivých budov,“ řekl Blesku ředitel Národního památkového ústavu Ostrava Michal Zezula.

Mediální zástupce Tomáše Berdycha Karel Tejkal se k situaci blíže nevyjádřil. „Za Tomáše Berdycha mohu v současné chvíli říci, že až budou nějaké aktuální informace či záměr, který bude vhodný k publikaci, tak vás budeme informovat,“ sdělil pouze Tejkal.

Jánské Koupele: Sloužily i Hitlerjugend

Lázeňské budovy pocházejí z roku 1811. Ale první zmínka o nich pochází z roku 1640. Jméno dostaly po Janovi z Tenczina, který nechal vyčistit místní pramen. O rozkvět lázní se začátkem 20. století postaral hrabě Camillo Razumovsky. V areálu byla plovárna, hřiště na kriket i tenisové kurty.

V lázních bylo na 120 pokojů. Za druhé světové války sloužil areál jako výcvikové středisko Hitlerjugend. Poté i jako zajatecký tábor. Bylo v něm na 70 spojeneckých generálů. V roce 1945 byly lázně zestátněny a z areálu se stala dětská zotavovna a ozdravovna ROH. Areál chátrá od roku 1994, kdy byl uzavřen. V roce 2005 se stal kulturní památkou.

Fotogalerie
9 fotografií