„Vystupoval coby chlapec přibližně stejného věku okolo 14 let. Na základě falešných profilů pak navazoval komunikaci s děvčaty ve věku mezi 11 až 14 roky,“ řekl kriminalita Ondřej Vaněk.

Dívkám psal nejprve zamilovaná a obdivná slova. „Vyjadřoval jim náklonnost. Později po nich žádal intimní fotografie i videa, a těmi je vydíral,“ popsal praktiky kriminalista.

Dívek bylo nejméně šest

Smyčka se začala stahovat v momentě, kdy se s podivnou korespondencí svěřila rodičům jedna z dívek. Pátrání prokázalo, že nebyla jediná.

„Po domovní prohlídce víme, že obětí bylo nejmíň šest a není vyloučeno, že byl jejich počet ještě vyšší. To je momentálně předmětem dalšího vyšetřování. I ty vydíral, vyhrožoval, že jejich intimní fotografie a videa zveřejní,“ dodal kriminalista. Úchyl je ve vazbě.

Nutná osvěta

Policisté ve snaze o vyšší ochranu školáků rozjeli preventivní projekt Tvoje cesta onlinem. Poprvé se s dětmi v rámci projektu sešli v Novém Jičíně. „Je nutné dělat osvětu. Nebránit se světu internetu, ale pohybovat se po něm bezpečně,“ řekl jeden z autorů projektu Jan Čížkovský.

Dětem nastínil s kolegou Ondřejem Moravčíkem řadu situací, do nichž se svou vlastní naivitou mohou na internetu dostat. „Nebudeme si zastírat, že problém s predátory na síti máme. Děti musí vědět, na koho se v případě problému obrátit,“ řekl Moravčík.

VIDEO: Přemýšlejte, než budete sdílet informace na sociálních sítích.