Nástroj si hýčkají v oderské Základní umělecké škole. Zdejší učitelé na něj při nejrůznějších příležitostech hrají. „Zvažujeme, zda neotevřít nějaký výukové hodiny pro děti,“ usmívá se Kamen Tashev (50).

Ten na ukázku zahrál známou baladu Hallelujah. Na kytaru ho doprovodil Radek Zajac (43), ředitel školy. „Původně jsme ani netušili, že tak nádherné, kulaté tóny lze z břidlice dostat,“ poznamenal.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní hudební nástroj je vyrobený z břidlice Michal Charbulák

Ladilo se pilkou

Nástroj má podobu xylofonu či metalofonu. Zatímco v prvním případě jsou kameny, tedy destičky, na které se hraje, ze dřeva a ve druhém případě z kovu, břidlohra je má právě z břidlice.

Každý kámen se musel pečlivě seříznout a obrousit. Pilkou se délka krátila tak dlouho, dokud kámen podle ladičky nevydal ten správný tón.

Světový unikát

„Nevíme o tom, že by podobný nástroj někde na světě existoval,“ dodal Radek Zajac. Přiznal, že inspiraci našel v Muzeu břidlice v Budišově nad Budišovkou.

„Mají tam břidlofon, což je několik zavěšených velkých břidlicových kamenů, na které si může zkusit veřejnost „zahrát“. Není to však ucelený hudební nástroj,“ řekl Zajac.

Materiál jim odřízli

Vhodné „díly“ pro výrobu našel u podniku, který zpracovává břidlici u dolu Lhotka. Postačily k tomu odřezky z výroby obkladů.

„Jen se musely dostat do správných rukou, což byly ty od pana Miroslava Šustka. Ten obstaral výrobu břidlohry. Má absolutní hudební sluch,“ usmál se Miroslav Zajac. Finální výtvarnou podobu nástroji dala Karin Herzmannová.

Břidlohra otevírá doly

Hudební premiéru měla břidlohra na konci jara v ostravském planetáriu, venku pak v rámci otevření naučné stezky do Flascharova dolu. Projekt Krajina břidlice totiž seznamuje návštěvníky Poodří a Vítkovské vrchoviny s historií těžby břidlice na tomto území.

„Celkem se zde nachází kolem stovky důlních děl. Některé se snažíme zpřístupnit pomocí sítě naučných stezek. Jejich celková délka je již kolem 75 kilometrů,“ řekla Alena Zemanová z Odboru kultury oderské radnice.