V prvním případě se měl v noci na začátku července vyšplhat do prvního patra domu, vytlačit dveře bytu a z předsíně odcizit dvě horská kola za 15 tisíc korun,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná. Okradení v tu dobu spali a nic netušili.

Pak nastal čas na zlodějskou „návštěvu“ seniora v jeho bytě v Ostravě-Mariánských Horách. Na začátku byla žádost podezřelého o donesení sklenice vody. „Oběť žádosti vyhověla, šla do bytu, ale dveře nedovřela,“ popsala Pokorná.

„Podezřelý měl situace využít a z předsíně odcizit mobilní telefon. Po vstupu podezřelého do bytu měl poškozený zareagovat, muže vykázat ven a zavřít dveře,“ pokračovala policistka.

Rozbitý mobil vrátil

Jenže za pár sekund drzoun opět klepal na dveře, že prý našel seniorův mobil. Ten mu proto opět otevřel. „Vrátil jsem mu ho, protože měl prasklý displej,“ vypověděl později podezřelý muž policii.

Jenže teď už nezůstalo jen u mobilu. „Muž měl začít poškozenému bezostyšně prohledávat ošacení, načež se měl i přes obranu oběti zmocnit jeho peněženky a odcizit mu tři tisíce korun,“ dodala Gabriela Pokorná.

Přistižen při činu

Poslední akcí recidivisty měla být v půlce srpna vloupačka do rodinného domu, kam se dobýval přes okno. Byl však vyrušen svědkem, který informoval policii.

„Kriminalisté shromáždili důkazy, načež zahájili trestní stíhání muže pro porušování domovní svobody, krádež a zvlášť závažný zločin loupeže,“ uzavřela policistka. Muži hrozí až deset let za mřížemi.

VIDEO: Drzý zloděj na jihlavském nádraží.